Elemzés: melyik jelölt hazudott többet a tévévitában?

Több nyilvánvaló valótlanságot is mondott Victor Ponta a Klaus Johannisszal folytatott szerda esti nyilvános vitájában, amelyekre utóbbi nem csapott le.

A televíziós vitán elhangzó állítások valóságtartalmát a gandul.info és a factual.ro közösen elemezte. Ebből kiderül, hogy a miniszterelnök háromszor is félretájékoztatta a nézőket, több esetben pedig csak részigazságokkal válaszolt a kényelmetlenebb kérdésekre. A szász politikusnak is volt néhány kijelentése, amely csak részben volt igaz.

Victor Ponta a vita elején azzal próbálta cáfolni a plágiumvádakat, hogy kijelentette: jogerős bírósági döntés született arról, hogy nem csalt a doktori disszertációja megírásakor. Ezzel szemben a valóság az, hogy a legfelsőbb bíróság elutasította Mihail Neamtu és Adrian Papahagi fellebbezését, amelyben kifogásolták, hogy az ügyészség nem indított bűnvádi eljárást Ponta ellen a plágiumügy miatt. Tehát a bíróság nem azt mondta ki, hogy a kormányfő nem csalt, hanem nem adott helyett Neamtu és Papahagi keresetének.

Victor Ponta azt is állította, hogy a társadalombiztosítási hozzájárulás (CAS) csökkentése a liberálisok kezdeményezése volt. Ezzel szemben a valóság az, hogy a román üzleti szféra több éve kéri az adó mérséklését, és Mihai Răzvan Ungureanu volt miniszterelnök be is akarta vezetni az intézkedést, de kormányát megbuktatta a parlament, mielőtt megtehette volna.

Victor Ponta ugyanakkor szemrebbenés nélkül kijelentette, hogy a román gazdaság soha nem volt technikai recesszióban. Ezzel szemben a valóság az, hogy a román gazdaság teljesítménye az Eurostat adatai szerint idén két egymást követő negyedévben csökkent. Ez technikai recessziót jelent.

Kapcsolódók

Kimaradt?