RMDSZ: a magyarok szavazzanak a belátásuk szerint

Egyetlen tartózkodással azt a döntést szavazta meg a SZÁT, hogy az RMDSZ a választóinak azt üzeni: aki elmegy szavazni a második fordulóban, az a belátása szerint szavazzon – jelentette be utóbb kolozsvári sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök tájékoztatása szerint a SZÁT egyetlen tagja sem javasolta azt az ülésen, hogy az RMDSZ a jobboldal jelöltjét támogassa. Magyarázatként hozzátette: Klaus Johannis  az első forduló után "arrogáns módon" elutasította a dialógust valamennyi párttal, az RMDSZ-szel is, és a kampányban sem hallgatta meg a magyar közösség kérdéseit, negatívan nyilatkozott a magyarokról. "Csak a magyarok szavazatait akarja, de nem képes meghallani a magyar közösség vágyait is" – fogalmazott.

Kelemen Hunor hangsúlyozta, Victor Ponta tisztességes és megbízható partnernek bizonyult az elmúlt hónapokban, és az RMDSZ fontosnak tartja a kormányzás stabilitását. Emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnök a 2012-es parlamenti választások után kormányra hívta az RMDSZ-t, emellett a korábban szintén megbízható partner Călin Popescu Tăriceanut javasolná kormányfőnek, ha államfő lesz.

A politikus tájékoztatása szerint ennek ellenére az RMDSZ nem tud Victor Ponta mellé állni a második fordulóban, mert ezzel egy oldalra kerülnének a Nagy-Románia Párt elnökével, Corneliu Vadim Tudorral, aki a koalíció egyik tagjával, az Országos Szövetség Románia Haladásáért (UNPR) nevű párttal szövetkezett a miniszterelnök támogatására. Ez még akkor is így van, ha a PSD nem közvetlenül Vadim Tudorékkal szövetkezett - tette hozzá.

'Nem tudjuk elképzelni, hogy ugyanazon az oldalon álljunk, akár egyetlen percig, vagy néhány nap erejéig  Vadim Tudorral, mert ez a parlamentből kibukott politikus megtestesíti mindazt, ami ellen az RMDSZ az elmúlt 25 évben harcolt: a szélsőséges nacionalizmust, az intoleranciát és a magyargyűlöletet" – szögezte le a politikus.

,,Mindezeket figyelembe véve az RMDSZ vezetése úgy látja, az erdélyi magyar szavazók számára nincs jó döntés az elnökválasztás második fordulójában. Aki mégis élni kíván állampolgári jogával, annak azt javasoljuk, hogy belátása szerint szavazzon november 16-án” – zárta a sajtótájékoztatót Kelemen Hunor. 

 

Kimaradt?