Mocskos kampányra panaszkodtak a háromszéki RMDSZ-esek

Negatív, mocskos kampányra panaszkodtak az RMDSZ háromszéki politikusai. Tamás Sándor Kovászna megyei-, és Antal Árpád sepsiszentgyörgyi RMDSZ elnökök hétfőn választási eredményeket értékelő sajtótájékoztatójukon kifejtették: meglepte őket, hogy a magyar versenypárt az EMNP a kampányban lejárató szórólapokat szórt, összefestették az RMDSZ-es plakátokat, a tömbházakat, buszmegállókat és tejautomatákat.

Antal Árpád szerint a negatív kampány fényében komolyan végig kell gondolni a magyar-magyar viszonyt. Nehéz lenne tárgyalóasztalhoz ülni, hiszen a vasárnap leadott szavazatokból világosan látszik, hogy az erdélyi magyarok 86 százaléka az RMDSZ-t támogatja, míg az EMNP támogatottsága 13 százalékos, ezért az eredményért pedig kár volt a Néppártnak lejárató kampányt folytatnia.

A sepsiszentgyörgyi polgármester rámutatott: az EMNP Háromszéken 31.000 támogató aláírást gyűjtött Szilágyi Zsolt államelnök jelöltségéhez, viszont vasárnap mindössze 7600 szavazatot szerzett. Ez egyrészt kínos, mert azt jelenti, hogy Háromszéken négy aláíróból három nem szavazta meg a Néppárt jelöltjét, másrészt elgondolkodtató, mert felveti annak gyanúját, hogy az EMNP által összegyűjtött támogató aláírások nem voltak valósak, véli Antal Árpád, aki szerint országos szinten is ugyanezek az arányok érvényesültek.

Az RMDSZ Kovászna megyei elnöke Tamás Sándor szerint a kampányban nem akartak foglalkozni az EMNP támadásaival, de most eljött a válasz ideje: „A Néppárt a kampányban azt hangsúlyozta, hogy az államelnök választások értékválasztást jelentenek, most pedig bebizonyosodott, hogy a székelyföldi, erdélyi magyarok a józan-ésszel és bátorsággal felvértezett RMDSZ jelöltet támogatják”.

Tamás Sándor szerint csalódtak az EMNP-ben, méltánytalanok voltak a részükről érkező támadások, és bebizonyosodott, hogy az erdélyi magyarok az összefogást többre tartják, mint a széthúzást, és a mocskos kampány demobilizálja a választókat.

Antal Árpád hozzátette: újra kell gondolni a Székely Nemzeti Tanácshoz (SZNT) való viszonyulást is, hiszen Izsák Balázs az SZNT elnöke azáltal, hogy Szilágyi Zsoltnak kampányolt civilből pártpolitikussá vált. „Sajnálatos, hogy ilyen körülmények között az SZNT többé nem tudja betölteni azt a szerepét, amit évek óta betölt”, mondta a sepsiszentgyörgyi elöljáró, aki szerint: Háromszéken azon voltak, hogy a lövészárkokat betemessék, de az államelnöki kampánnyal ezt szétverték, és kompromittálták az SZNT-vel való együttműködés lehetőségét is.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Kovászna megyei elnöke, Benedek Erika a sajtónak azt nyilatkozta: a Szilágyi Zsolt jelöltségéhez összegyűjtött aláírások passzív támogatást jelentenek, meg a szavazás aktív részvételt feltételez, de azzal is szembesültek, hogy sok személy azt mondta, hogy már aláírt valakinek, de nem tudja kinek. Benedek Erika úgy értékelte az EMNP szavazótábora enyhén emelkedik, vagy stagnál, miközben az RMDSZ-é enyhén csökken. A háromszéki néppárti politikus is úgy véli, a magyar-magyar verseny nem mozgósítja a választókat.

A Kovászna megyei Választási Iroda által közölt végleges eredmények szerint Háromszéken Kelemen Hunor nyerte meg az államfő választást, a szavazók 50,41 százaléka – 38.773 személy -  rá ütötte pecsétjét, második a Keresztény-Liberális Szövetség jelöltje Klaus Johannis aki a voksok 14,96 százalékát – 11.509 szavazatot – kapott. Harmadik a Szociáldemokrata Párt jelöltje Victor Ponta 13,69 százalékos támogatottsággal, ő 10.533 szavazatot kapott. Kovászna megyében Szilágyi Zsolt az EMNP jelöltje a negyedik 9,90 százalékos támogatottsággal, ami 7619 szavazatot jelent.

Kapcsolódók

Kimaradt?