Biró Zsolt szerint az EMNP kudarcot vallott

Egyértelmű, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt kudarcot vallott az államfőválasztáson – jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Bíró Zsolt. A Magyar Polgári Párt elnöke azt is elmondta, szerdán, vagy csütörtökön dönt a párt vezetősége arról, hogy kit támogat az elnökválasztás második fordulójában.

Az azonban már borítékolható, hogy jobboldali politikai alakulatként nem fognak baloldali jelöltet támogatni – jelentette ki Bíró. A vasárnapi államelnök-választás értékelésekor az MPP elnöke elsősorban az Erdélyi Magyar Néppárt sikertelenségét emelte ki. Elmondta, az, ami a Néppárt kolozsvári székhelyén elhangzott vasárnap este, vagyis, hogy nem volt tétje a mostani választásoknak, már két hónappal megfogalmazódott az MPP vezetői részéről is.

 „Egyértelmű, hogy a Néppárt kudarcot vallott, mert nem csak nem növelte a szavazóinak számát, de még csökkent is a bázisuk” – fogalmazott a pártelnök, hozzátéve, hogy a hiteltelen politizálással a Néppárt sikertelensége.

Az RMDSZ-nek sikerült mozgósítania a táborát, ezt az eredmények is tükrözik, a szövetség autonómia-statútuma támogatottsága is jelentős – vélte Biró Zsolt. Szerinte a két magyar jelölt indítása nem mozgósította a magyar szavazókat, hiszen a két jelölt összesen annyi szavazatot kapott, mint az öt évvel ezelőtti elnökválasztásokon Kelemen Hunor egyedül.

Izsák Balázs "kalandorsága"

Biró Zsolt kalandorságnak nevezte azt, hogy Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke Szilágyi Zsolt mellett kötelezte el magát. „Remélem, az SZNT elnöke el tud majd számolni azzal, hogy miért vágott bele ilyen kalandorságba” – mondta a politikus, aki szerint rossz kampány volt kijelenteni, hogy aki a székelyföldi autonómiát támogatja, az Szilágyi Zsoltra szavaz.

„Akkor most Székelyföldön mindössze huszonháromezren szeretnének autonómiát?” – fogalmazta meg kételyeit Bíró. Szerinte ugyanis az a fontos, hogy a székelyföldi autonómia mielőbb megvalósuljon, ezét pedig nem szabad elutasítani az RMDSZ autonómia-tervezetét. 

Kapcsolódók

Kimaradt?