Az EP-ről meséltek Winkler Gyula és gyakornokai

Winkler Gyula EP-képviselő és gyakornokai meséltek az Európai Parlament működéséről a kolozsvári Sapientia új épületében csütörtökön délután, az Egyetemi Esték rendezvénysorozat meghívottjaként.

A képviselő - miután megjegyezte, a témáról háromnapos konferenciát is el tudna képzelni, hiszen annyira tág téma az EP működése -, rögtön belevágott az intézmény részletes ismertetésébe. Kifejtette, olyan keret, ahol egy ország vagy nemzet minden küldöttje találkozik, nem létezik, hiszen az EP-képviselők a választópolgárokat képviselik Brüsszelben.

Winkler a kereskedelmi szakbizottság egyik alelnökeként dolgozik jelenleg, hiszen tapasztalata van hasonló téren: korábban a Tariceanu-kormány alatt volt külkereskedelmi miniszter, amit élete jelentős korszakának ítél meg, mondta. A regionális fejlesztési bizottság tagja is, ami megítélése szerint közösségünk szempontjából egy kulcsterületmek számít. "Fontos, hogy Erdélyben úgy használjuk fel az alapokat, hogy azok valóban elérjék a céljukat" - fogalmazott.

Románia még nem igazán iratkoott be a "kisebbségek barátai" klubba, mondta Winkler, "de dolgozunk rajta", az erre vonatkozó intergroup már alakulóban. Azok a problémák, amik például a kisebbségben élő magyarokat érintik, nem igazán érthetők például a britek számára, vagy a flamandok és vallonok esetében, akik nyelvi közösségként határozzák meg magukat, fejtette ki.

Ha a régiók és közösségek Európájáról beszélünk, akkor amit a helyi döntéshozás szIntjén kell hagyni, azt hagyjuk ott, és értsük meg: nem a szuverenitás elveszítéséről van szó, amikor az Egyesült Európai Államokról beszélünk, hanem a szuverenitás közös gyakorlásáról, szögezte le.

Jakab Adorján, a MIÉRT elnökhelyettese, korábbi gyakornok elmondta, amikor Brüsszelbe került, Winkler Gyulával megbeszélték, hogy kinek milyen elvárásai vannak, meglepetésére pedig rugalmas programban sikerült kiegyezniük. "Érdekes volt számomra az is, hogyan vitatják meg a különböző frakciók a programokat, és hogyan érvelnek" mondta hozzátéve, a lobbicsoportok ténykedését is figyelemmel követte.

Márton Kata volt gyakornok arról beszélt, bárhová bejuthatott, ami érdekelte, nyitott ajtók várták mindenhol. Öt hét után úgy jött haza, hogy sokkal jobban érezte, az Európai Unió értünk van, és döntéseik hatással vannak az életünkre, legyen szó akár kisebbségi jogokról, akár oktatási kérdésekről.

Kimaradt?