A román polgármestereknek sem tetszik a December 1.-törvény

Nem csak a magyar, de a román többségű városok polgármesterei sem lelkesednek azért a törvényért, amely kötelezővé teszi, hogy egy központi főút az "1918. december 1." nevet viselje a településükön – derül ki jogszabály fogadtatásáról szóló Hotnews-összeállításból.

Vaslui polgármestere elsősorban azt kifogásolja, hogy az átnevezett főút lakóinak ki kell cserélniük a személyi igazolványukat a címváltozás miatt, ez pedig bürokráciával és költségekkel jár. „Nagyon nehéz lesz a törvény alkalmazása, a polgármesteri hivatalt is nehéz helyzetbe hozza” – mondta Vasile Pavel.

Szentegyháza polgármestere, Rusz Sándor közölte: tiszteli a román nemzeti ünnepet, de már csak a az érintett lakosság reakciója miatt sem örvend az utcaátnevezésnek. „A kierőltetett hazafiasság nem vezet jóra. Az érdekházasságok hamar váláshoz vezetnek” – fogalmazott a Hargita megyei város vezetője.

Borszék polgármestere, Mik József azt mondja, nincs kifogása a törvény ellen, de a város lakóit senki nem kérdezte meg a jogszabályról. „A polgármesteri hivatal nem tudja kifizetni az embereknek és a cégeknek a címváltoztatással járó költségeket. Ha ezeket az állam állja, akkor nincs semmi probléma” – jelentette ki.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) felkéri a nép ügyvédjét, hogy emeljen alkotmányossági kifogást a román nemzeti ünnep megünneplését előíró törvény miatt. A párt szerint a Mircea Dusa védelmi miniszter által kezdeményezett törvény egyértelműen a székelyföldi településeket célozza meg, hiszen ezeket leszámítva szinte minden romániai városban létezik 1918. december 1. elnevezésű utca. A Néppárt álláspontja szerint a most elfogadott törvény a román—magyar viszony normalizálása ellen hat, hiszen figyelmen kívül hagyja, hogy nem minden romániai állampolgár számára ünnep december első napja.

Gyergyószentmiklós polgármestere egyelőre megtagadja a névváltoztatást. „Addig nem alkalmazzuk a törvényt, ameddig nem értjük meg a jogszabály célját. Közösségünknek ellenérvei is vannak. Ezekre szerintem nem gondoltak a törvényhozók” – fogalmazott Mezei János.

Kapcsolódók

Kimaradt?