Jogerős: törvénytelen a sepsiszentgyörgyi városzászló

Törvénytelen a sepsiszentgyörgyi városzászló, döntött jogerősen a brassói táblabíróság. Antal Árpád polgármester bejelentette, hogy a strasbourgi emberi jogi bíróság elé viszik az ügyet.

Az elöljáró kifogásolja, hogy a városzászlóról hozott 2008-as határozatot a törvényes határidő lejárta után – hat hónap helyett négy évvel – támadta meg a bíróságon Kovászna megye akkori prefektusa, Codrin Munteanu.

Alapfokon a Kovászna megyei törvényszék 2012-ben elutasította a kormánybiztos keresetét, éppen arra hivatkozva, hogy elkésett a pereskedéssel. Ezt követően az ügy a brassói táblabíróságra került, amely visszautalta alapfokra az ügyet, most pedig megszületett a végső ítélet, amely kék-arany hátterű, a város címerét tartalmazó városzászlót törvénytelennek ítélte.

Antal Árpád polgármester szerint az igazságszolgáltatás korlátozza a magyar közösség jogait, hiszen az ország több városának és megyéjének lehet saját zászlója, csak a székely megyékben nem engedik ezt. Mint arról beszámoltunk, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat felkérésére a városháza oldalán több mint 2300 magánszemély és civil szervezet csatlakozott a perhez. Ennek az a gyakorlati haszna, hogy most miután a bíróság érvénytelenítette a zászlót, az önkormányzat nem vihetné tovább a pert, de a magánszemélyek a Strasbourgi Emberjogi Bírósághoz fordulhatnak.

A perbe korábban a prefektúra oldalán belépett a Hargita, Kovászna és Maros megyei románok civil fóruma is, akik azzal érvelnek, hogy az önkormányzatoknak nincs joguk saját zászlót használni, és a sepsiszentgyörgyi lobogó egyébként is diszkriminatív, hiszen nem szerepel rajta a román közösségre vonatkozó szimbólum.

Mint ismert, a parlament asztalán van a települések zászlóhasználatát engedélyező törvénytervezet, amelyet már megszavazott a szenátus, de még a képviselőház jóváhagyására vár. Antal Árpád szerint, ha ez a törvény majd engedélyezi is a zászlóhasználatot, az ügyet mindenképpen a strasbourgi emberi jogi bíróság elé viszik, az a megkülönböztetés miatt, hogy az igazságszolgáltatás csak a székely megyék önkormányzatainak nem engedélyezi saját szimbólumok használatát.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?