Román pártba iratkozott át egy RMDSZ-es politikus

„Ugyanolyan nagy magyar leszek eddig is, amilyen eddig voltam” – jelentette ki szerdán lapunknak Dimény Csaba gyergyótölgyesi helyi tanácsos, az első RMDSZ-es önkormányzati képviselő, aki kihasználva a választott tisztségviselők büntetlen pártváltását lehetővé tévő sürgősségi rendeletet, kilépett a szövetségből, és átiratkozott a Szociáldemokrata Pártba (PSD).

A 63 éves történelemtanár pártváltásáról elsőként az Agerpres számolt be kedden. A hírügynökség idézte Marcel Vancu polgármestert, a Hargita megyei PSD alelnökét, aki szerint „először fordul elő a történelemben”, hogy egy RMDSZ-es politikus román párthoz igazol át. Ezt megerősítette az Agerpresnek Bende Sándor, a szövetség gyergyószéki elnöke is.

Dimény Csaba lapunknak elmondta, személyes okokból tette meg ezt a lépést. Faggatózásunkra elárulta, hogy az egyik ok a tölgyesi RMDSZ elnökével, Csibi Lászlóval fennálló konfliktusa volt. „Már 63 éves vagyok, és úgy beszélt velem, mint a kapcájával” – fakadt ki a pedagógus.

A tanácsos arról is beszélt, hogy mandátuma alatt mindvégig a helyi önkormányzat román képviselőivel való együttműködést szorgalmazta, a község érdekében. „Mi itt, Gyergyótölgyesen kevesen vagyunk, nem lehetünk olyan nagy magyarok, mint például a csomafalviak. Nekem elsősorban a község érdekeit kell tanácsosként szolgálni, és ezt fogom tenni a továbbiakban is” – fogalmazott Dimény Csaba.

Csibi Lászlót egyelőre nem tudtuk elérni. Bende Sándor az Agerpresnek azt nyilatkozta, hogy maga is a sajtóból értesült Dimény Csaba lépéséről. Marcel Vancu polgármester természetesen tárt karokkal fogadta az RMDSZ-es tanácsost. „A normalitás útjára léptünk. Szívesen látunk a sorainkban más RMDSZ-eseket is” – fogalmazott a Hargita megyei PSD alelnöke.

A gyergyótölgyesi önkormányzatnak jelenleg 8 PSD-s, 3 RMDSZ-es, egy liberális párti, és egy PP-DD-s (Dan Diaconescu Néppárt) tagja van.

FRISSÍTÉS: Bende Sándor a maszol.ro-nak elmondta, Dimény Csaba már jó ideje nem képviseli hitelesen az RMDSZ-t, sorozatosan megszegte a szövetség szabályzatát. "Úgy vált igazi önmagává, hogy áiratkozott a PSD-be. Felesége román, aki nem tud egyn kukkot sem magyarul, gyermekeit román iskolába járatta, a tanácsban pedig a román polgármester határozatait támogatta" – magyarázta a gyergyószéki területi elnök.

 

Kimaradt?