Váratlan vallomást tett Robert Turcescu újságíró

Váratlan vallomást tett vasárnap Románia egyik legismertebb újságírója. Robert Turcescu előbb a blogján, majd este a B1 TV-ben beismerte, hogy a román hadsereg hírszerző és kémszolgálatánál dolgozott titkos állományú hivatásos katonatisztként.

Az újságíró a blogján dokumentumokat is közzétett, amelyek igazolják, hogy hírszerzőként (alezredesi rangban) a hadsereg szolgálatában állt. Az iratokból nem derült ki, hogy pontosan meddig, és ezt Turcescu sem részletezte. Internetes oldala egyébként vasárnap este már elérhetetlen volt.

Vallomását a B1 TV-ben azzal indokolta, hogy egyre nyomasztóbb volt számára a múltja, és hatalmas felszabadulást jelentett titka felfedése. „Mindenkivel szemben tisztességtelen lett volna, ha hallgatok. Nem tudok többé hazudni. Elnézést kérek azoktól, akiket most a vallomásommal nehéz helyzetbe hozok” – jelentette ki.

Turcescu értésre adta, hogy beismerésével törvényszegést követett el, és akár bíróság elé is kerülhet. „Csak abban bízom, hogy igazságos bíró elé kerülök” – fogalmazott. Közölte, hogy beszűnteti a B1 TV-ben vezetett műsorát, és nem tartja többé magát véleményformáló újságírónak.

Robert Turcescut nemzedéke egyik legtehetségesebb újságírójaként tartják számon. Neve évekkel ezelőtt a Realitatea TV-nél vált ismertté, ahol nagy nézettségű politikai vitaműsorokat vezetett. Ő moderálta a 2009-es elnökválasztási kampányban, a második forduló előtt a Mircea Geoană és Traian Băsescu közötti televíziós vitát, amely sokak szerint el is döntötte a választások sorsát. Utóbb az államfőhöz közel álló B1Tv-hez igazolt.

https://www.youtube.com/watch?v=-VfSctHC_Ts

Kapcsolódók

Kimaradt?