Izsák Balázs besorolt az EMNP államfőjelöltje mögé

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke szerdán Marosvásárhelyen egy közös sajtótájékoztató keretében írta alá a Szilágyi Zsolt EMNP-alelnök államfőjelöltségét támogató ívet és felszólította az SZNT szimpatizánsait, hogy ők is tegyék ugyanezt. Izsák ugyanakkor kemény szavakkal illette Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt. 

Az egységes fellépésre kérte augusztus 17-én kelt felhívásában Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke Kelemen Hunort és Szilágyi Zsoltot, a két államelnökjelöltnek induló politikust. A felhívásra Kelemen nem válaszolt, csak Szilágyi – számolt be szerdai sajtótájékoztatóján az SZNT elnöke. 

„Mind a mai napig várom Kelemen Hunortól a választ, de csak üzenetet kaptam tőle gesztusok és cselekedetek által” – fogalmazott Izsák Balázs. Hozzátette: azt várta volna el az RMDSZ szövetségi elnökétől, hogy lehetőségeket találjon az autonómiatörvény megvalósítására, és támogassa az SZNT-nek az autonómia megvalósítására irányuló erőfeszítéseit. 

"Az autonómiaharc nem Izsák Balázsé"

„Izsák Balázsnak azt kellene tudatosítania, hogy az autonómia, az autonómiaharc nem az övé, hanem a Székelyföldön élő magyaroké és románoké. Az SZNT elnöke rossz célpontra lő, amikor az RMDSZ-t támadja, ugyanis nekünk közösen kellene lebontanunk a román közvélemény és poltikai osztály részéről tapasztalt zsigerből jövő elutasítást” – reagált a maszol.ro megkeresésére Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára.

Hozzátette: a szövetség a székelyföldiek hangját erősíti fel és a dél-tiroli modellt alapul véve készítette el a hamarosan bemutatásra kerülő autonómiatervezetét. „Azért vettük alapul a dél-tiroli modellt, mert egyfelől az gazdasági fellendülést hozott a régiónak, másfelől pedig megnyugtatóan tudta rendezni a tartományban élő kisebbségiek, tehát olaszok helyzetét is” - fogalmazott Kovács Péter.

Izsák aláírt Szilágy Zsoltnak  

Izsák Balázs az EMNP államfőjelöltjével közösen tartott szerdai marosvásárhelyi sajtóértekezletén maga is aláírta a Szilágyi Zsolt jelöltségét támogató ívet. Rámutatott, hogy a két magyar jelölt közül csak Szilágyi vállalta fel az SZNT autonómiastatútumát, míg Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) államfőjelöltje szerinte Victor Ponta kormányfő kampányát segíti, aki szerint sosem lesz Romániában magyar többségű régió.

„Annak a Victor Pontának (segít), aki miniszterelnöki karrierjét a marosvásárhelyi magyar orvosképzés elleni támadásnak és az önálló magyar orvosi kar meghiúsításának köszönheti" - utalt Izsák Balázs a korábbi jobbközép kormányt megbuktató, a szociáldemokratákat hatalomba emelő 2012-es bizalmatlansági indítványra. Az SZNT elnöke Kelemen Hunor szemére vetette, hogy annak a Victor Pontának "kampányol", akinek a kormányzása alatt szerinte megromlott Románia és Magyarország korábbi jó viszonya, és akinek a kormánya az erdélyi magyar európai polgári kezdeményezések ellen lépett perbe az Európai Unió bíróságán.

 Izsák Balázs úgy értékelte, az RMDSZ elnöke az autonómia ellenzőinek szolgáltat érveket, amikor azt állítja, hogy a Székelyföld belső önrendelkezése nem valósítható meg a hatályos alkotmány feltételei között.

Kovács: szíve joga Szilágyit támogatni

Izsák Balázs nem egy politikus, mögötte nem áll szervezet, így nem kommentáljuk azt, hogy kinek az elnökjelöltségét támogatja. Ő is egy az Erdélyben élő 1.3 millió magyar közül, akinek szíve joga azt támogatni, akit akar” – mondta el a maszol.ro-nak Kovács Péter. Az RMDSZ főtitkára Victor Ponta székelyföldi látogatásaival kapcsolatban megjegyezte, a kormányfő Nyerges-tetői jelenléte szimbolikus gesztus volt, a múlt heti látogatása pedig „lejben mérhető” támogatásban konkretizálódott. „Azon helyi közösségek életében, akik most támogatást kaptak semmilyen jelentőséggel nem bír, hogy ez egy választási kampányfogás volt-e” – fogalmazott Kovács Péter.  

 

Kimaradt?