Ismét terítéken az MPP és az EMNP „egységesítése”

A „nemzeti oldal” egységesítését szorgalmazzák az MPP Hargita és Kovászna megyei elnökei. A maszol.ro megkereste Bíró Zsoltot, a párt országos elnökét, hogy megkérdezze: egyetért-e a székelyföldi megyei vezetések felvetésével, hogyan látja az egységesítést annak fényében, hogy együttműködési szerződésük van az RMDSZ-szel is?

A párt háromszéki vezetője, Kulcsár Terza József emlékeztetett, korábban felkérték az EMNP Kovászna megyei tanácsosait, hogy csatlakozzanak az MPP frakcióhoz. Ezen akkor több néppárti politikus is gúnyolódott, holott az MPP komolyan gondolta, mert meggyőződésük, hogy a „nemzeti oldal” újból össze kell fogjon. Kulcsár kijelentette azt is, nem zárjak ki az MPP-nek az RMDSZ-el való együttműködését, mert az csak nemzetpolitikai kérdésekre vonatkozik, viszont, ahogy Tőkés László EP-képviselő mondta az MPP és az EMNP „egy tőről fakadnak”.

Bíró Zsolt a maszol.ro-nak elmondta, nincs ellentmondás abban, hogy az EMNP irányába is közelednek, hiszen az RMDSZ-szel kötött megállapodásuk arról szól, hogy nemzeti ügyekben a közös érdeket helyezik előtérbe, és a jobboldalon is mindig integratív szerepre törekedtek. Mindhárom párt nevében benne van a magyar szó, ez köti össze őket, az ideológiai, gazdasági kérdéseken túl így amikor nemzeti ügyekről van szó, együtt kell működniük.

Kulcsár Terza azt is elmondta, a fúziót sem tartják kizártnak, de az együttműködés formájáról az államelnök-választások után kellene tárgyalnia a két párt vezetőinek. Bíró Zsolt kifejtette, az európai parlamenti váalsztásokat megelőzően is azt mondták, nemzeti ügyekben összefogásra van szükség. Sajnálják, hogy akkor kimaradt ebből és sértődötten félrevonult az EMNP, Bíró szerint nem a sértődés kell meghatározza egy politikus cselekvéseit, hanem az ügy képviselete. Emlékeztetett: az EMNP elnökének, Toró T. Tibornak a szájából Tusványoson már elhangzott, hogy tévedés volt egy harmadik párt bejegyzése, így a minimum, amit az MPP tehet, hogy baráti jobbot nyújt. Ha kétszereplős lesz az erdélyi magyar politika, könnyebben megteremthető az össznemzeti magyar célok képviselete – fogalmazott. Hozzátette: nem szervezeti fúzióról beszélt, hanem arról, hogy együttműködhet a két politikai alakulat.

Kimaradt?