Johannis bűnvádi feljelentést tett Liviu Dragnea ellen

Bűnvádi feljelentést tett Liviu Dragnea kormányfő-helyettes ellen Klaus Johannis, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke. A liberálisok elnökjelöltje azért fordult az Országos Korrupcióellenes Igazgatósághoz (DNA), mert szerinte Dragnea hivatali visszaélést követett el a helyi választottak migrációját lehetővé tevő sürgősségi kormányrendelet beterjesztésével. Johannis szerint ezzel sérült az elnökjelöltek esélyegyenlőségének elve.

A Liviu Dragnea által kidolgozott kormányrendelet szerint a helyi választottak – polgármesterek, helyi- és megyei tanácsosok - 45 napig mandátumuk elvesztése nélkül, büntetlenül válthatnak pártot. 

Az RMDSZ önkormányzatokért felelős főtitkárhelyettese, Ilyés Gyula a rendeletet rendkívül cinikusnak nevezte. Emlékeztetett arra, hogy a kisebb településeken a politikai közhangulat sok esetben a polgármester pártállásán múlik. „Nem mindegy, hogy egy községben kinek a támogatására buzdítja a helybélieket a település vezetője. Kampányban a polgármestereknek nagy befolyásuk van. Ezt saját tapasztalatból is mondom” – nyilatkozta az Erdélyi Riportnak. Ilyés szerint nem állja meg a helyét a PSD-nek az az érvelése, hogy az országban nagyon sok önkormányzat lebénult az USL felbomlása után, és ezért volt szükség a rendeletre. „Jól ismerem a helyi tanácsok működését. Nagyon sok helyen, különösen a kisebb településeken, nem az ideológiai csatározások, a tanácsosok pártállása miatt működésképtelenek az önkormányzatok” – jelentette ki.

A rendeletről nyilakozott Kelemen Hunor is a Mediafaxnak. A szövetségi elnök a politikai migrációt Románia krónikus betegségének nevezte. Közölte, a pártváltás kérdésében az RMDSZ hű marad az elveihez, és ez szerinte nem okoz majd feszültséget a koalícióban. "Évek óta mondjuk, hogy a pártváltás a román politika krónikus betegsége. A miniszterelnök ismeri a véleményem, de magára vállalta a felelősséget" - mondta Kelemen Hunor. Hozzátette: az RMDSZ-t közvetlenül nem érinti a pártváltás, de érdekelt a megfékezésében, mert a jelenség aláássa a politikai stabilitást. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?