Kelemen Hunor: a kolozsvári nyilatkozat kötelez

A Kolozsvári Nyilatkozatban foglalt célok jó része megvalósult – jelentette ki vasárnap Kelemen Hunor annak kapcsán, hogy a napokban lesz 20 éves az RMDSZ nemzeti kérdésről megfogalmazott nyilatkozata, amelyre a szövetség vezető testülete, illetve parlamenti frakciói a kolozsvári Szent Mihály templomban felesküdtek.

Az RMDSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy az eltelt húsz évben sikerült áttörést elérni a kisebbségi jogok alkotmányos és jogi kereteinek megteremtésében, ugyanakkor lényegesen lelassult az elvándorlás.hunor

„Sikerekben gazdag és nehézségekkel teli utat tettünk meg közösen az általunk képviselt magyar emberekkel, azonban ezt folytatnunk kell. Az önálló erdélyi politizálás kialakítása, a legnagyobb európai jobboldali pártszövetséghez való tartozás, az önkormányzati, parlamenti és kormányzati szintű felelősségvállalás mind egy céllal történik: a kolozsvári nyilatkozatban megfogalmazott belső önrendelkezés, az autonómia elérése” – szögezte le a szövetségi elnök.

Emlékeztetett arra is, hogy a kolozsvári nyilatkozat az 1918-as gyulafehérvári nemzetgyűlés alapelveiből idéz: „teljes nemzeti szabadság az összes együttélő népek számára. Minden nép saját kebeléből való egyének által, saját nyelvén fog élni a közoktatással, közigazgatással és igazságszolgáltatással. Minden nép a hozzátartozó egyének számarányában képviseleti jogot fog kapni a törvényhozásban és ország kormányzásában. Egyenlő jogosultságot és teljes felekezeti szabadságot az ország összes felekezeteinek.” {loadposition OTP}

Kelemen szerint az elmúlt két évtizedben az RMDSZ meghatározó lépéseket tett ezen alapelvek életbe ültetése érdekében, de van még feladata. Hangsúlyozta: az szövetség parlamenti képviselői és szenátorai számára mindenkor kötelező érvényű a kolozsvári nyilatkozat szellemiségének és betűjének a képviselete, így van ez a mostani jelöltek esetén is. „Csak ily módon tudjuk elérni, hogy vállalva a nemzeti entitásunkat és identitásunkat megmaradjunk, boldoguljunk és gyarapodjunk szülőföldünkön” – jelentette ki Kolozsváron a politikus.

Kimaradt?