Az RMDSZ nem ért egyet a pártváltás ideiglenes engedélyezésével

Az RMDSZ nem támogatja a választott önkormányzati tisztségviselők pártváltását, ezért nem szavazza meg a politikai migrációt lehetővé tévő sürgőségi rendeletet a parlamentben – mondta a maszol.ro-nak Máté András képviselőházi frakcióvezető, röviddel azután, hogy a kormány elfogadta a jogszabályt.

Az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciója csütörtökön tartott együttes ülést a Kolozs megyei Tordaszentlászlón. A találkozón a jövő héten kezdődő ülésszak törvényhozási prioritásai mellett a sürgősségi rendelet is téma volt. "Még ideiglenes jelleggel em támogatjuk a politikai migrációt. A frakcióülésen az a döntés körvonalazódott, hogy nem szavazzuk meg a rendeletet, amikor a parlament elé kerül" – mondta Máté.

Mint ismert, ajogszabály negyvenöt napra felfüggeszti a pártváltást ellehetetlenítő törvénycikkek hatályát. A sürgősségi kormányrendelet közzététele után azonnal hatályba lép, a parlament csak utólag vitatja meg. Máté elképzelhetőnek tartja, hogy a parlament leszavazza a rendeletet. "Akkor is leszavazhatjuk, ha már életbe lépett. A parlamentnek módjában áll a rendelet következményeit is rendezni. Ám ha időközben egy polgármester átlép egy másik pártba azt ne áll módunkban visszacsinálni" – magyarázta.

Kelemen: ellenkezik az elveinkkel

A rendeletről nyilakozott Kelemen Hunor  is a Mediafaxnak. A szövetségi elnök a politikai migrációt Románia krónikus betegségének nevezte. Közölte, a pártváltás kérdésében az RMDSZ hű marad az elveihez, és ez szerinte nem okoz majd feszültséget a koalícióban.

"Évek óta mondjuk, hogy a pártváltás a román politika krónikus betegsége. A miniszterelnök ismeri a véleményem, de magára vállalta a felelősséget. Következik a parlamenti vita, amelynek során az RMDSZ frakciói nem fogják megszavazni a rendeletet, mert nem támogathatunk olyasmit, ami ellenkezik az elveinkkel" - mondta Kelemen Hunor. Hozzátette: az RMDSZ-t közvetlenül nem érinti a pártváltás, de érdekelt a megfékezésében, mert a jelenség aláássa a politikai stabilitást.

Kapcsolódók

Kimaradt?