A „magyar irredentizmus” ellen tüntet az Új Jobboldal

A „magyar irredentizmus” ellen hirdetett tüntetést a szélsőséges az Új Jobboldal (Noua Dreaptă) szervezet, amely szombaton – október 6-án – vonul fel Arad belvárosában az aradi vértanúk emlékére szervezett magyar rendezvény után.

A felvonulást Dumitru Măgureanu, a szervezet vezetője jelentette be, és közölte, hogy 150 résztvevőt várnak. Măgureanu szerint a résztvevők román nemzeti színű zászlókat fognak lobogtatni, Avram Iancu 1848-as román szabadságharcos fényképét fogják kitűzni, és olyan feliratokat emelnek majd magasba, mint például „Románia oszthatatlan, független és egységes nemzetállam”.

arad ndtuntetok

Az Új Jobbolda vezetője szerint a tizenhárom aradi tábornoknak szentelt rendezvény sérti a szabadságharcban elesett román áldozatok emlékét. Az Új Jobboldal felvonulása délután három órakor kezdődik, és várhatóan öt óráig tart. A magyar rendezvény reggel tíz órakor kezdődik a vesztőhelyen, majd 13 órakor folytatódik a Szabadság-szobornál.

Bognár Levente, Arad alpolgármestere az MTI-nek elmondta: tudomása szerint a szervezet hatszor kért már engedélyt a városházától, amely rendszeresen elutasította, ezért tudomása szerint a szervezet a bírósághoz is fordult. Bognár szerint az Új Jobboldal eredetileg a Megbékélési Parkba kért engedélyt, ahol minden évben a magyar rendezvényt tartják.

arad bognar

Bognár azt kérte Gheorghe Falcă polgármestertől, hogy október 6-án ne engedélyezzen semmilyen Új Jobboldal-rendezvényt. Mint mondta, pénteken mégis arról értesült, hogy lesz ilyen felvonulás. Az utcai rendezvények engedélyezésére illetékes bizottság tagjai azt közölték az alpolgármesterrel, hogy nem volt jogalapjuk újból elutasítani a szervezet kérését, hiszen a két rendezvény nem ugyanazon a helyen és időpontban zajlik – tette hozzá az alpolgármester, aki szerint az engedélyt Catalin Titiriga, a város másik alpolgármestere írta alá.

arad szabadsokt

Bognár szerint a szélsőséges szervezet tagjai páran már tavaly is jelen voltak a Szabadság-szobornál tartott megemlékezésen zászlóval és feliratokkal, akkor feljelentették őket, és a csendőrség büntetést rótt ki rájuk.

Aradon végezték ki 163 évvel ezelőtt az 1848-49-es szabadságharc tizenhárom tábornokát. Az ő emlékükre a 2004-ben visszaállított Szabadság-szobornál minden évben október 6-án szerveznek a magyarok megemlékezést.

Az aradi vértanúkra emlékeznek. Aradon szombaton az RMDSZ egész napos ünnepi megemlékezést tart Kelemen Hunor szövetségi elnök részvételével.  Reggel 10 órától tisztelgéssel és koszorúzással kezdődik a megemlékezés a Vesztőhelyen, 11.30 órától szentmisét tartanak az aradi vértanúk emlékére a belvárosi római-katolikus templomban – főcelebráns és szónok Ft. Kondé Lajos, a Szegedi Dóm plébánosa, esperes, pasztorális püspöki helynök, nagyprépost. Délután 1 órától kerül sor a megemlékező műsorra és koszorúzásra a Szabadság-szobornál.

Kimaradt?