Mikó-per: elfogadták Markóék halasztási kérelmét

Elfogadta pénteken a ploieşti-i táblabíróság a védelem halasztási kérelmét, és november elsejére tűzte ki a Mikó-per első tárgyalását – tudta meg a maszol.ro Markó Attilától, a per egyik vádlottjától.

A kisebbségügyi államtitkár elmondta, azzal az indokkal kérték a halasztást, hogy ügyvédet fogadhassanak. „Ezért nem is tehettek másként, minthogy elfogadják a kérelmünket" – magyarázta. curtea de apel ploiesti

„Jól fogott" a Batthyáneum-ítélet

Markó Attila hangsúlyozta, a halasztással nem az időhúzás volt a védelem célja. Mint mondta, a tárgyalásokra szeretnének alaposan, dokumentumokkal felkészülni. A védelem stratégiájáról elárulta: fel fogják használni az Európai Emberjogi Bíróság Batthyáneum ügyében hozott ítéletét is.

„A strasbourgi ítéletben nagyon hasznos érvek és magyarázatok szerepelnek azzal kapcsolatban, hogy miért sérül a tulajdonjog Romániában. Az Európai Emberjogi Bíróság ugyanis amellett, hogy kártérítés kifizetésére kötelezte a román államot, tételesen kimondta, hogy megsértették a tulajdonjogot" – magyarázta a maszol.ro-nak Markó Attila.marko atilla

Mint ismert, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületeinek a visszaszolgáltatása ügyében zajló büntetőperben június 29-én hozott alapfokú ítéletet a Buzăui Törvényszék. Megállapította: a restitúciós bizottság jogtalanul juttatta vissza az ingatlant az Erdélyi Református Egyházkerületnek, mert az épületegyüttest nem az egyház pénzéből, hanem nagyobb részben közadakozásból építették.

A törvényszék a visszaszolgáltató bizottság tagjait - Marosán Tamást, Markó Attilát és Silviu Climet - három-három évi szabadságvesztésre ítélte, és a református egyházat az államnak okozott 1,13 millió lejes kár megtérítésére kötelezte. Az ügyben a ploiești-i táblabíróság hoz jogerős ítéletet a fellebbviteli per végén.

Kimaradt?