Kiakasztotta az ellenzéket Dragneaék legújabb javaslata

Hevesen támadta az ellenzék a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) azt a tervét, hogy augusztus végéig sürgősségi kormányrendelettel tegyék lehetővé az önkormányzati képviselők pártváltását. A Keresztény-Liberális Szövetség (ACL) államfőjelöltje, Klaus Johannis hétfőn este még az elnökválasztás bojkottálását is kilátásba helyezte.

A jelenlegi törvény szerint mandátumát veszíti az önkormányzati képviselő, megyei tanácsos, aki megbízatása idején otthagyja azt a pártot, amelynek színeiben megválasztották, és egy másik politikai alakulatba lép be. A sürgősségi rendelettel 15 napot adnának az önkormányzati politikusoknak arra, hogy büntetlenül pártot váltsanak.

Liviu Dragnea kormányfőhelyettes szerint meg kell adni számukra is a lehetőséget a pártváltásra, mert nem tehetnek arról, hogy az utóbbi időben nagyon átalakult Romániában a politikai mezőny: szövetségek mentek szét, újabb pártok, pártszövetségek alakultak. Ez a helyzet szerinte sok esetben az önkormányzatok tevékenységének lebénulásához vezetett.

Az ellenzék szerint a politikai migráció ideiglenes engedélyezése mögött az a szándék húzódik, hogy a PSD az államelnök-választások előtt új politikai többséget tudjon kialakítani az önkorányzatokban. Klaus Johannis hétfő este a B1Tv-ben azt mondta, hogy megtámadják a közigazgatási bíróságon a rendeletet, és a jogszabály az Alkotmánybíróság elé is kerülhet. Az államfőjelölt azt sem zárta ki, hogy bojkottálja elnökválasztást, ha a kormány beváltja szándékát.

Kimaradt?