"Szappanbuboréknak" tekinti Olosz Gergely a DNA vádjait

Politikai megrendelésre felfújt "szappanbuboréknak" tekinti Olosz Gergely, az RMDSZ Kovászna megyei képviselője a korrupcióellenes ügyészség (DNA) ellene felhozott vádjait.olosz

A sajtónak eljuttatott román nyelvű közleményében Olosz Gergely úgy vélekedett, az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) elfogadhatatlan szakmai hibát követett el, amikor vádat emelt ellene. Hozzátette, a nevéhez kapcsolt ügyet koholmánynak tekinti, amelyet a lejáratására, választási esélyeinek csökkentésére indítottak el éppen a választási kampány előtt.

A képviselő közleményében megemlítette, mindez nem újdonság számára, a négy évvel ezelőtti választások előtt is hasonlóan súlyos, és hasonlóan alaptalan vádak ellen kellett védekeznie. "Akkor másfél évre volt szükségem, hogy bebizonyítsam a vádak valótlanságát, és az ártatlanságom már korántsem volt annyira érdekes, korántsem kapott akkora nyilvánosságot, mint amekkorát az ellenem felhozott vádak kaptak" - áll a képviselő közleményében. Olosz Gergely úgy vélte, a nevéhez kapcsolt ügy kitalálóinak egyetlen céljuk, hogy akadályozzák kötelessége teljesítésében, a közössége képviseletében.

Olosz Gergely arra is kitért, hogy nem ez az első eset, amikor RMDSZ-es politikusok kerülnek hozzá hasonló helyzetbe. A Székely Mikó Kollégium ügyét említette példaként arra, hogy a szövetség más politikusai is "vétlenül váltak azok célpontjaivá, akik próbálják gyengíteni a szövetséget, annak a magyarság képviseletében felmutatott potenciálját."

A képviselő ennek ellenére leszögezte, készséggel áll az igazságszolgáltatási szervek rendelkezésére, bízik az igazságszolgáltatásban. "Az efféle akciók nem ijesztenek meg, nem félemlítenek meg. Hűséges maradok a közösségemhez, és továbbra is teljesítem a kötelességemet azokkal szemben, akiket képviselek" - áll Olosz közleményében.

Az RMDSZ ártatlannak tartja Oloszt

Az üggyel kapcsolatban a Krónika című napilap Kelemen Hunornak, az RMDSZ elnökének csütörtöki nyilatkozatát is idézi. Az RMDSZ elnöke kijelentette: "Nem az ügyészek, hanem a bírák döntik el, ki a vétkes, és amíg a bíróság nem hoz jogerős döntést az ügyben, az RMDSZ vezetősége ártatlannak tartja Olosz Gergelyt". Kelemen Hunor szerint nem kell újratárgyalni vagy módosítani a háromszéki RMDSZ-szervezetnek azt a döntését, hogy a felsőháromszéki szenátori körzetben Olosz Gergely jelöltet indítja a decemberi választásokon.

A vádhatóság csütörtökön közölte, hogy befolyással való üzérkedés miatt vádat emelt Olosz Gergely ellen. Az ügyészségi közlemény szerint négy üzletember 2010 májusa és 2011 februárja között vásárolta meg Olosz befolyását azért, hogy vállalkozásaik tisztességtelen módon jussanak kereskedelmi szerződésekhez. Az ügyészek szerint Olosz különböző formában összesen 516 ezer euró kenőpénzt kért magának és egy másik személynek. Az összegből 384 ezer eurót egy offshore cég számlájára utaltak át, 400 ezer lejt (89 ezer euró) pedig közvetlenül kapott meg.

Kimaradt?