Átlátható pályáztatást kér a vezető ügyészi posztokra az EU

Az Európai Bizottság (EB) ismételten azt kérte Romániától, hogy átlátható pályáztatást hirdessen meg a legfőbb ügyészi és a korrupcióellenes főügyészi posztok betöltésére - adta hírül szerdán a Romania Liberă című lap elektronikus kiadásában. A lap Catherine Daynek, az Európai Bizottság főtitkárának a múlt héten elküldött, de csak most nyilvánosságra került leveléből idéz, amelyben a főtitkár Mona Pivniceru igazságügyi minisztertől ismételten azt kéri: átlátható pályáztatási rendszert dolgozzon ki a két vezető ügyészi posztra. 103catherine-day

Daniel Morar, a korrupcióellenes ügyészség volt főügyésze, aki jelenleg ideiglenesen tölti be a legfőbb ügyészi tisztséget, bejelentette már, nem pályázza meg a legfőbb ügyészi tisztséget, mert nem lát biztosítékot arra, hogy csak a szakmai szempontok fognak számítani az elbíráláskor.

A két vezető ügyészi poszt megpályázásnak határideje szerdán jár le. A Realitatea hírtelevízió tudósítása szerint eddig összesen tizenegy személy nyújtott be pályázatot a két funkcióra. Közöttük valóban nem szerepel a Daniel Moraré, aki a nyilvánosság előtt fejezte ki kételyeit a pályázat lebonyolításának átláthatóságával kapcsolatban. Az ő munkáját nagyra értékelte az EU végrehajtó testülete, amely 2007 óta figyelemmel kíséri a romániai igazságszolgáltatást, és évente jelentést készít a működéséről.103 daniel morar

Az EB Laura Codruța Kövesi legfőbb ügyész munkáját is dicsérte, aki a hírtelevízió szerint a korrupcióellenes ügyészség főügyészi posztját pályázta meg.

Victor Ponta miniszterelnök szerdán kormányülésen elégedetlenségét fejtette ki a két vezetői ügyészi poszton az elmúlt napokban történt helycserék miatt. Ponta szerint az igazságügyi miniszternek határozottan kell fellépnie, és javasolnia kell új vezetőket. A kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) másik társelnöke, Crin Antonescu élesen bírálta azt, hogy Morar ismét ideiglenes mandátummal tölti be a legfőbb ügyészi tisztséget, miután a korrupcióellenes főügyészként is többször meghosszabbították már megbízatását.

Az igazságügyi miniszter csütörtökön Brüsszelben tárgyal, ahol az EU vezetőit arról igyekszik biztosítani, hogy a pályáztatás rendszere átlátható feltételek mellett történik.

Kimaradt?