Nem indul parlamenti választásokon Tőkés László

Nem indul a december 9-i parlamenti választásokon Tőkés László. Az Erdélyi Magyar Néppárt fővédnöke az Erdélyi Magyar Televíziónak adott exkluzív nyilatkozatában jelentette be, hogy nem jön haza Brüsszelből.tokes laszlo emnp

„Nem, én nem indulok, lábra kapott ilyen szóbeszéd, dehát én európai parlamenti képviselő vagyok és nem vagyok Frunda György. Tehát hogyha már ott vagyok, oda jutottam be, akkor nem jövök haza” – fogalmazott az ETV-nek az RMDSZ színeiben EP-képviselői tisztséget szerző volt püspök.

Az európai parlamenti képviselő lehetséges jelöltetéséről ellentmondásos információk terjengtek az elmúlt napokban. Politikai körökben az a hír járta, hogy Tőkés László Maros megyében, Frunda György RMDSZ-es szenátor választókerületében pályázna felsőházi mandátumra.

Florea megpályázná Frunda György szenátori helyét

Tőkés bejelentésével egyébként még nem biztos Frunda György bejutása, ugyanis a szenátori tisztségért Dorin Florea is versenybe szállna. Marosvásárhely polgármestere a sajtónak kijelentette, 90%-ban eldöntötte, hogy jelöltként indul a Maros megyei 1. számú szenátori választókerületben a december 9-i parlamenti választásokon.

Magyarázata szerint azért szállna ki a városvezetésből, mert nem tud együttműködni a városi tanáccsal. Az RMDSZ-nek 10, az USL-nek pedig 7 helyi képviselői mandátuma van, és egy paktum alapján többséget alkotnak a tanácsban. A Marosvásárhelyért Szövetség - amelynek Florea pártja, a PDL is része - mindössze hat mandátummal rendelkezik.

"Minthogy a jelenlegi városi tanáccsal kínlódjak, inkább azt választom, hogy más úton segítsem a városomat" - jelentette ki a polgármester. Szerinte sikeres lenne az indulása, mert több, mint 50%-os támogatottsággal rendelkezik a választókerületben.

A helyi közigazgatási törvény 75. cikke szerint a polgármesteri tisztség megüresedése esetén feladatkörét a helyi tanács által – a tisztségben levő helyi tanácsosok titkos többségi szavazatával – kijelölt valamely alpolgármester gyakorolja.

Tehát amennyiben Florea elnyeri a szenátori mandátumot, egy helyettes polgármestert választanak a két alpolgármester - az RMDSZ-es Józsa Tibor és az USL-s Ionela Ciotlăuşi - közül.

Kimaradt?