Nem rövidítették le Năstase börtönbüntetésének időtartamát

Nem rövidítette le a bukaresti törvényszék Adrian Năstase volt miniszterelnök börtönbüntetésének időtartamát, szerdán első fokon elutasították a politikus kérelmét.nastase

A politikust júniusban egy korrupciós ügy miatt két év szabadságvesztésre ítélték. A börtönben lévő Năstase azzal a kéréssel fordult a bírósághoz, hogy vonja le azt a hat napot a büntetésből, amelyeket öngyilkossági kísérlete után töltött kórházban.

Năstase szerint ezt a szűk egy hetet is a büntetés időtartamához kell sorolni. Az ügyész azzal érvelt, hogy ezeket a napokat azért nem lehet levonni, mert Năstase önkezűleg ártott magának, és ezzel megpróbálta elkerülni a bebörtönzést. A vádló szerint a politikus kérésének nincs jogi alapja, mert ilyen kérést csak akkor lehet benyújtani, ha öngyilkosságot valaki fogsága ideje alatt kísérel meg. Az ügyész szerint Năstase az öngyilkosság elkövetésekor még saját házában volt, még nem volt rabosítva.

A politikus ügyvédje azzal érvelt, hogy az öngyilkosság pillanatában Năstase már rendelkezett a bebörtönzéséről szóló döntés másolatával, és szerinte a büntetés letöltésének ideje már akkor elkezdődött. A bíróság végül az ügyészség álláspontjának adott helyet, és elutasította a politikus kérését, aki fellebbezhet.

A volt szociáldemokrata kormányfőt június 20-án ítélték el két év letöltendő börtönbüntetésre. Abban találták vétkesnek, hogy 2004-ben törvénytelen módon finanszírozta választási kampányát, amelyre pénzt gyűjtött vállalkozóktól, visszaélve miniszterelnöki és pártelnöki hatalmával.

A politikus az őt elítélő bírósági döntést követően megpróbált önkezűleg véget vetni életének, de pisztolyával csak kisebb sérülést okozott magán. Egy hétig a bukaresti Floreasca kórházban ápolták, s később az ügyészség vizsgálatot indított a Năstasét ápoló orvos ellen, mert az ügyészség szerint az orvos késleltette a bebörtönzést.

Kimaradt?