Kovács: az EMNP indulása a román érdeket szolgálja

Az EMNP egyedüli célja, hogy gyengítse a magyar közösség parlamenti képviseletét – nyilatkozta Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára Kolozsváron, Toró T. Tibor pártelnök keddif sajtótájékoztatójára reagálva. Szerinte a néppárt vezetői nagyon jól tudják, hogy semmi esélyük a parlamentbe jutni, és minden olyan választási körzetben, ahol a magyarság aránya 50 százalék körül mozog, több magyar jelölt indulása a román jelöltek győzelméhez vezethet.

Kovács elmondta: Toró T. Tibor keddi nyilatkozata szerint tud számolni, azonban az önkormányzati választásokon elért 0,2 százalékos eredmény és az ezzel járó szavazatmennyiség csak egy nagyon furcsa, „torói algoritmus” szerint elegendő a parlamentbe való bejutáshoz. Arra viszont bőven elég, hogy az RMDSZ mandátumot, mandátumokat veszítsen.kovacs

A főtitkár kérdéseket is megfogalmazott: "Toró miért nem beszélt arról, hogy Tőkés László a marosvásárhelyi szenátori körzetben való indulását fontolgatja? Miért nem válaszol Szabó Ödön képviselőjelölt felkérésére, miszerint induljon vele szemben, mégpedig otthon, Bihar megyében, ahol nagyon jól ismerik a magyar emberek?"

Az EMNP elnök által emlegetett “következetesen autonomista párt” fogalmával kapcsolatban a főtitkár kijelentette: „újra a szokásos, üres lufikat halljuk, mivel nem vezetnek eredményhez a hetente kiadott közlemények, nyilatkozatok, a tartalom nélküli szólamok megfogalmazására alkalmas gyűlésezések”. {loadposition metamorf}

Kovács kifejtette: az autonómiáért mindennap tenni kell, mind az önkormányzatok, mind a parlament szintjén. „Kizárólag akkor lesz autonómiánk, ha ezt egy folyamatként tekintjük, illetve, ha az ügyünk mellé megnyerjük a román politikusok többségét, és párbeszédet folytatunk a román társadalommal” – jelentette ki a főtitkár.

Kimaradt?