Kelemen Hunor: az alternatív küszöb csak mentőöv

Az RMDSZ csak mentőövként veszi számításba a decemberi parlamenti választásokon a választási törvényben rögzített alternatív küszöböt; a szövetség az ötszázalékos küszöb átlépésére készül - jelentette ki egy Zilahon tartott sajtótájékoztatón Kelemen Hunor.
A szövetségi elnök az MTI kérdésére elmondta, a választási törvény többféleképpen is értelmezhető. A szűk értelmezése esetén az alternatív küszöbbel bejutott pártok nem vesznek részt a szavazatok visszaosztásában, e pártoknak csak azok a jelöltjei szereznek mandátumot, akik kerületükben megszerezték a szavazatok több mint felét. "A hat-három (hat képviselői és három szenátori mandátummal teljesített alternatív küszöb) számunkra csak mentőöv. Aki a mentőövet akarja, az a merjünk kicsik lenni gondolat bűvkörében él" – jelentette ki a politikus.kelemen masolat

Az RMDSZ elnöke elismételte, a szövetség az utóbbi 23 év legnehezebb választási kampánya előtt áll. Az előrejelzések szerint az ország egészében magas lesz a választási kedv, a szövetségnek két magyar párttal is meg kell mérkőznie, ráadásul hosszú idő óta ismét ellenzéki pozícióból kénytelen nekivágni a választási kampánynak. Megjegyezte, mindennél fontosabb, hogy a szövetség erős képviselettel legyen jelen a következő parlamentben, hiszen - mint fogalmazott - olyan kérdések dőlnek majd el az elkövetkező négy évben, mint az alkotmány módosítása, Románia fejlesztési régióinak az átszervezése, és mindezek mellett adminisztratív reform és a választási rendszer reformja is várható. Megjegyezte, az RMDSZ már korábban kidolgozta alkotmánymódosító javaslatait. Ezek között a magyar nyelv regionális hivatalos státusának a bevezetése is szerepel.

Az MTI kérdésére Kelemen Hunor azt is elmondta, a szövetség ellenzéki helyzete a kampány idején akár felhajtóerőként is hathat. Ez lehetőséget teremt egy másfajta retorika alkalmazására. Hozzátette azonban, hogy az ellenzéki retorikának is felelősnek kell lennie, a szövetségnek nem szabad populista üzenetekkel törekednie a népszerűségre.

Az RMDSZ elnöke arról is beszámolt, hogy a szövetség a Demokrata Liberális Párttal együtt házigazdaszerepben lesz ott az Európai Néppárt október 17-18-án Bukarestben tartandó kongresszusán. A szövetség tíz szavazati joggal rendelkező képviselője és nyolcvan meghívottja vehet részt a rendezvényen, ám a szövetség vezetői kétoldalú tárgyalásokat is kezdeményeztek Bukarestbe látogató megannyi fontos néppárti politikussal. Kelemen Hunor elmondta, a szövetség üzenetei a kongresszuson a jogállamiság megőrzése és a szorosabb európai összefogás felé mutatnak majd.{loadposition metamorf}

Kimaradt?