Alkotmánybíróság: a szenátus elnöke maradhat Crin Antonescu

Elutasította az alkotmánybíróság az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) óvását, amely megtámadta Vasile Blaga volt felsőházi elnök eltávolítását tisztségéből, így helyén maradhat Crin Antonescu jelenlegi szenátusi elnök.

crin-antonescuA taláros testtület alkotmánybíróság csütörtökön hozta meg a döntést, így Blaga nem térhet vissza a szenátus élére.

Blagát július elején váltotta le a Szociál-liberális Szövetség (USL) által ellenőrzött parlamenti többség, amely három nappal később felfüggesztette tisztségéből Traian Basescu államfőt. Ezt követően az államelnök posztját ideiglenesen Antonescu foglalhatta el, mert a szenátus elnöke a második legfontosabb közméltóság, aki adott esetben helyettesítheti az elnököt.

Blaga a csütörtöki döntést követően megismételte, hogy az ügyében benyújtott óvással azt akarták tisztázni, hogy érvényes-e a szenátus házszabályának az az előírása, amely szerint a házelnököt csak az a frakció hívhatja vissza, amely jelölte őt a funkció betöltésére. A politikus szerint így tisztázódott egy fontos politikai játékszabály, és ezek után senki sem vádolhatja azzal az alkotmánybíróságot, hogy Basescu- és PDL-párti.

Kimaradt?