Az RMDSZ nem ért egyet Traian Băsescu lemondatásával

Az államfőt lemondásra felszólító parlamenti nyilatkozat elfogadását javasolta hétfőn a szenátus elnöke. Călin Popescu Tăriceanu szerint Traian Băsescunak „erkölcsi kötelessége” távozni tisztségéből öccse korrupciós botránya miatt.

A koalíciós pártok vezetői hétfői találkozójukon egyeztetnek a parlamenti nyilatkozat esetleges elfogadásáról. A megbeszélés előtt azonban Borbély László azt mondta: az RMDSZ nem ért egyet az államfő lemondatásával.

„Ez a botrány elsősorban Traian Băsescu öccséről, nem az államfőről szól, még akkor is, ha fennáll a gyanú, hogy az államfő tudott a testvére ügyleteiről. Az ország politikai stabilitásának nem tenne jót az államfő lemondása az elnökválasztás előtt négy hónappal, ezért nem tartanám szerencsésnek egy ilyen nyilatkozat elfogadását” – mondta az RMDSZ politikai alelnöke.

FRISSÍTÉS: Kelemen Hunor szerint jelenleg "nem lenne megalapozott" az államfő lemondatása. Erről a szövetségi elnök hétfőn nyilatkozott az újságíróknak. "Az öccse cselekedeteiért nem marasztalhatjuk el az államfőt" – jelentette ki a politikus.

Kelemen emlékeztetett arra, hogy kedden tartja együttes ülését a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) tevékenységét felügyelő képviselőházi és szenátusi szakbizottság, amelyen terítékre kerül Traian Băsescu érintettsége a korrupciós botrányban. Az RMDSZ frakciói ennek függvényében szerdán döntenek az államfő lemondatásával kapcsolatos álláspontjukról – tette hozzá.

Kapcsolódók

Kimaradt?