FMI-ügy: bíróság elé kerül Sorin Ovidiu Vântu

Bíróság elé állítják Sorin Ovidiu Vântut az Országos Befektetési Alap (FMI) összeomlásának ügyében – közölte hétfőn a legfőbb ügyészség. Az üzletembert pénzmosással és sikkasztásra való felbujtással vádolják ebben a bűnvádi dossziéban.

Mint ismert, a FMI csődje több tízezer kisbefektetőt érintett, akik elvesztették a pénzüket.

Az ügyészek szerint a befektetési alap összeomlását megelőző hónapokban, 1999 decembere és 2000 márciusa között Vântu utasította Nicolae Popát, az alapkezelő Gelsor Rt, vezérigazgatóját, hogy sikkasszon el közel 7,5 millió dollárnak megfelelő régi lejt a befektetők pénzéből. Az üzletember utóbb különböző pénzmosási technikákkal felhasználta ezt az összeget.vintu

A FMI csődje után több személyt ellen is eljárás indult, kettőt – Nicolae Popát és Ioana Maria Vlast, a Gelsor ügyvezetőjét – börtönre ítéltek. Sorin Ovidiu Vântu ellen nem indult eljárás, mert nem voltak írásos bizonyítékok arra, hogy szerepet játszott az alap összeomlásában.

Az ügyészek dolgát megnehezítette, hogy a koronatanúnak számító Nicolae Popa elmenekült az országból, a hatóságoknak csak idén tavasszal sikerült őt hazahozniuk Indonéziából. Ezt követően a vádhatóság megkezdte a Gelsor volt vezetőjének kihallgatását, és – vélhetően – vallomása alapján sikerült véglegesíteni a Sorin Ovidiu Vântu elleni vádiratot.

Ha a bíróság az ügyészeknek ad igazat, a 7,5 millió dollárt az üzletembernek ki kell majd fizetnie a kárvallott kisbefektetőknek.

Kimaradt?