Bogdan Diaconu is betiltaná az autonómiatüntetéseket

Még az autonómia szó nyilvános emlegetését is börtönnel büntetné legújabb törvényjavaslatában Bogdan Diaconu.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselője hétfőn mutatta be tervezetét, amely egytől öt évig terjedő börtönnel büntetné a területi autonómia mellett nyíltan kiálló magánszemélyeket és feloszlatással a területi autonómiát felkaroló szervezeteket.

A magyarellenes kezdeményezéseiről elhíresült politikus javaslatát azzal indokolta, hogy Romániára máris veszélyt jelentenek „a Budapestről pénzelt magyar szélsőségesek”. Diaconu hangsúlyozta, hogy tervezetét egyénileg terjeszti a parlament elé, nem pedig a PSD frakciója nevében.

A jogszabály betiltaná a területi autonómiát támogató tüntetéseket, utcai megmozdulásokat, nyilvános vitákat. Ha a törvény életbe lép, tilos lesz a területi autonómiát követelő zászlók, szimbólumok és bannerek nyilvános használata is.

Sajtótájékoztatóján Bogdan Diaconu emlékeztetett arra, hogy beiktató beszédében a magyar miniszterelnök szükségszerűnek nevezte a Kárpát-medencei magyar közösségek területi autonómiáját. Emlékeztetett arra is, hogy "Orbán Viktor az RMDSZ szövetségese volt az európai parlamenti választási kampányban".

Máté: tűrhetetlen PSD-s politikus részéről

Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője tűrhetetlennek nevezte, hogy a szövetséggel együtt kormányzó PSD politikusai ilyen törvénytervezetekkel állnak elő. "A szociáldemokratáknak el kellene dönteniük, hogy koalícióban akarnak-e maradni velünk, vagy sem" – mondta a maszol.ro-nak Máté András.

A politikus hozzátette: mivel Bogdan Diaconunak nem ez az első ilyen jellegű törvénytervezete, reméli, hogy magatartása a PSD és az RMDSZ koalíciós tanácskozásainak egyik témája lesz.

Kapcsolódók

Kimaradt?