Összefognak a PSD ellen a jobboldali pártok

Közös államfő-jelölt indításáról és közös kormányprogram kialakításáról kezdődtek egyeztetések szerdán a jobbközép Demokrata Liberális Párt (PDL) és a magát szintén jobboldaliként meghatározó Nemzeti Liberális Párt (PNL) között.

A jobboldali összefogással azt szeretnék megakadályozni, hogy a Victor Ponta miniszterelnök vezette Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje novemberben megnyerje az elnökválasztást és a PSD "totális hatalomra" tegyen szert. A PSD az európai parlamenti (EP-) választásokon a voksok 37 százalékát kapta, az eddigi felmérések szerint pedig Victor Ponta - ha valóban ő lesz a PSD államfő-jelöltje - magabiztosan megnyerheti az elnökválasztást, bármelyik jobboldali párt jelöltjével is kerülne össze a második fordulóban.

Vasile Blaga, az EP-választáson 12 százalékot szerző PDL elnöke a PNL küldöttségével folytatott szerdai tárgyalás után bejelentette: a két párt a közvélemény-kutatások alapján dönti el, ki legyen a közös elnökjelölt. Hozzátette: a két párt fúzióját készítik elő "egy nagy jobbközép" párt létrehozása érdekében, mert a választási szövetségek nem bizonyultak hosszú életűeknek Romániában.

Az EP-választásokon elért 15 százalékos eredményével elégedetlen PNL június végén rendkívüli tisztújító kongresszust tart. Klaus Johannis nagyszebeni polgármester szerdán bejelentette, hogy megpályázza a PNL elnöki tisztségét, amely Crin Antonescu hétfői lemondása nyomán üresedett meg. A legfrissebb felmérések szerint a jobboldali politikusok közül Johannisnak van a legnagyobb támogatottsága és nem lenne teljesen esélytelen Pontával szemben, ha ő kerülne be az elnökválasztás második fordulójába.

Az összefogásba a Traian Băsescu államfő védnökségével alakult, EP-választásokon 6,2 százalékos eredményt elért Népi Mozgalom Párt (PMP) nem kapott meghívót. A PNL és PDL több vezető politikusa szerint az elnöki hivatalból tíz év után távozó Basescu kompromittálná a választók előtt a jobboldali összefogást és az elnöki párt több szavazót riasztana el, mint amennyit hozna a jobboldal közös elnökjelöltjének.

Băsescu tavaly tavasszal "búcsút intett" a PDL-nek, amelynek éléről államfővé választották, miután a párt nem az általa javasolt Elena Udreat választotta elnökévé. Az azóta létrehozott új "elnöki párt" a PDL törvényhozóinak és választóinak egy részét csábította el. A liberálisok sem tudják elfelejteni Băsescunak azt, hogy államcsínnyel vádolta és "pojácának" nevezte Antonescut.

Blaga újságírói kérdésre erről annyit mondott: a két nagy párt egyesülése a cél, ha kisebb pártok is akarnak csatlakozni a jobboldali összefogáshoz, utólag ők is beolvadhatnak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?