EMNP: nem szervezetten segítettük a román pártokat

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei szimpatizánsai nem a Néppárt színeiben vállaltak urnabiztosi feladatokat a Polgári Erő (FC) nevű román párt számára – közölte kedden lapunkkal az EMNP érmihályfalvi szervezete.

Az állásfoglalás a Román pártokat segít az EMNP a választásokon című cikkünkre reagált. Ebben arról írtunk, hogy a magyar többségű Bihar megyei települések közül több helyen is a Néppárt tagjai, volt önkormányzati képviselő-jelöltjei, tisztségviselői segítették urnabiztosként a Mihai Răzvan Ungureanu egykori kormányfő vezette alakulatot.

Az EMNP-szervezet állásfoglalása szerint a kampány utolsó szakaszában nyílt arra lehetőség, hogy a magyarok lakta településeken, ahol a kisebb pártok nem állnak komolyabb szervezettségi szinten, mint például a Polgári Erő, a választáson nem induló Néppárt gyakorlott urnabiztosai is vigyázhassanak a választások tisztaságára. „Ezt a munkát néhány településen szimpatizánsaink egyénileg és nem szervezett módon, nem a Néppárt színeiben végezték” – szögezi le a közlemény.

Az állásfoglalás emlékeztet arra, hogy az urnabiztosok semmilyen kampánytevékenységet nem folytathatnak, ezért aljas rágalomnak nevezi, hogy az EMNP bármelyik szimpatizánsa román pártnak kampányolt volna. „Furcsa és kétes őszinteségű az RMDSZ magyar urnabiztosokkal kapcsolatos reakciója, főleg annak fényében, hogy korábban az RMDSZ „szervezetileg” kormányzott a jobboldali Ungureanu-kabinettel, ahogyan most a baloldali posztkommunista román szocialista kormányban is részt vesznek” – zárul a közlemény.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?