Politikai elemző: az RMDSZ döntheti el az elnökválasztást

Könnyen elképzelhető, hogy az RMDSZ szavazóin múlik majd az év végi elnökválasztás eredménye Romániában – jelentette ki a maszol.ro-nak Boda József. A bukaresti politikai elemzőt arról kérdeztük, hogyan rendeződnek át a politikai erőviszonyok az európai parlamenti választások után.

Boda úgy véli: fölényes, 37 százalékos győzelme ellenére a Szociáldemokrata Pártra (PSD) és vezetőjére, Victor Ponta kormányfőre nehéz hónapok várnak az elnökválasztás előtt. „A PSD győzelméről beszélek, hiszen egyedül nyerte meg az EP-választásokat, két kisebb baloldali szövetségese olyan párt, amely gyakorlatilag nem létezik” – jegyezte meg.

Az elemző szerint az egyik nehézséget az jelenti majd Victor Ponta számára, hogy a választási kampány lejártával újra terítékre kerülnek a párt politikusainak a korrupciós ügyei. „Fogalmazhatunk úgy is, hogy a korrupcióellenes ügyészség betartotta a kampánycsendet, nem akarta befolyásolni a választásokat. Ám a bűnvádi eljárások újult erővel most folytatódnak, a PSD több politikusa, elsősorban megyei elnöke kerülhet őszig bíróság elé” – jósolta Boda.

Szerinte ugyanakkor a 37 százalékos támogatottság nem elegendő Pontának az elnökválasztás megnyeréséhez, ezért ezzel az eredménnyel csak elégedetlen lehet. „Ha ugyanis összeadjuk az ellenzéki pártok támogatottságát, egy esetleges közös jelöltjük megszorongathatja és akár le is győzheti Victor Pontát az elnökválasztás második fordulójában. Pontának már nincs növekedési potenciálja” – magyarázta.

Az elemző ezért úgy véli, az RMDSZ a mérleg nyelve lehet a második fordulóban, szerepe pedig jelentősen felértékelődik Victor Ponta és pártja számára az elnökválasztások perspektívájában. Boda ugyanis nem hisz abban a forgatókönyvben, hogy a kormányfő a román nacionalisták haragjától tartva inkább szabadulna Kelemen Hunoréktól a következő hónapokban. „Ponta többet nyer az RMDSZ maga mellett tartásával, mint amennyi szavazatot veszít” – vélekedett.

Boda ugyanakkor úgy gondolja, hogy a következő napokban már többet megtudhatunk a miniszterelnök által követett stratégiáról. „Ha például ígéretéhez híven magyar nemzetiségű prefektust nevez ki Maros megyében, akkor nagyjából eldőlt, melyik utat választotta a választások megnyerésére” – mondta az elemző.

Utalt arra is, hogy Victor Ponta liberálisokhoz intézett felhívása a 2012-ben választásokat nyert Szociál-Liberális Szövetség (USL) újjáalakítására nem öszinte szándékból fakad. A kormányfő szerinte valójában nem az USL feltámasztásában érdekelt, hanem a jobboldal további szétaprózásában, a liberálisok egy részének elcsábításában. 

Hol hibázott Băsescu?

Ami a jobboldali, vagy önmagukat jobboldalinak valló pártokat illeti: Boda szerint egyetlen esélyük, ha összefognak az elnökválasztásra, vagy legalább kiegyeznek abban, hogy a második fordulóba bekerülő jelöltet mindannyian támogatják. "Ennek a legnagyobb akadálya vezetőik hiúsága, illetve Traian Băsescu államfő, aki biztosan bele fog szólni a tárgyalásokba" – tette hozzá.

Az elemző szerint az államfő "hatalmas politikai bakit követett el" az EP-választások előtt, ezzel is magyarázható a védnökségével megalakult Népi Mozgalom Pártjának (PMP) gyenge szereplése. A bakinak neve is van, Elena Udreának hívják. "Udrea felfuttatása, burkolt vagy nyílt támogatása Băsescu részéről nagyon sokat ártott a PMP-nek, elriasztotta a jobboldali szavazók egy részét" – vélekedett Boda, aki szerint az államfőnek nagy szerepe van a jobboldal szétforgácsolódásában. 

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Boda szerint ellent fog állni Victor Ponta csábításának: a liberálisok júniusi kongresszusa nem hoz változást, a PNL továbbra is arra törekszik majd, hogy a jobboldal vezető politikai erejévé váljon, s könnyen megörténhet, hogy újraválasztják elnöknek Crin Antonescut. "Ez azonban nem tenne jót a PNL-nek. Crin Antonescu mára kifulladt. Úgy járt, mint egy tapasztalatlan hegymászó, nem mérte ki a lépéseit, nekirohant a csúcsnak" – példálózott az elemző.

Mircea Diaconu független jelölt meglepően nagy arányú támogatottságáról Boda azt mondta: ez nem a más elemzők által emlegetett úgynevezett protestszavazatoknak tulajdonítható, sokkal inkább az Antena3 hírtelevízió folyamatos kampányának, illetve annak, hogy a színésztársadalom kiállt mellette a kampány idején.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?