Exit poll adatok: hat százalék felett áll az RMDSZ

Hat és hét százalék közötti eredményt jósoltak a kilencórás urnazáráskor az RMDSZ-nek a közvélemény-kutatók az EP-választásokon. A PSD-PUNR-PC baloldali választási szövetség negyven százalék fölötti támogatottsággal nyert, a liberálisok lesújtó eredményeket értek el.

A CSCI közvélemény-kutató urnazáráskor közölt exit poll adatai szerint a PSD-UNPR-PC baloldali választási szövetség 43 százalékkal nyerte a vasárnapi EP-választásokat. 

Az exit poll felmérések azt jelzik, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) két vagy akár három képviselőt is küldhet az Európai Parlamentbe - jelentette ki kolozsvári sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) lesújtóan gyenge eredményt ér el, a szavazatoknak mindössze 14 százalékát kapta, a Demokrata Liberális Párt (PDL) a 12 százalékát. A Népi Mozgalom Pártjának (PMP) 7 százalékos a támogatottsága. 

Az RMDSZ a szavazatok 6,0 százalékát szerezte meg, ez két mandátumra elegendő. Négy százalékkal bejut az EP-be Mircea Diaconu független jelölt is. A CSCI exit poll-ját România TV közölte.

Operations Research

Az Operations Research közvélemény-kutató urnazáráskor közölt exit poll adatai a következők:

PSD-UNPR-PC: 42,4

PNL: 13,3

PDL: 11,5

PMP: 6,3

RMDSZ: 6,2

IRES

Az IRES közvélemény-kutató urnazáráskor közölt exit poll adatai a következők:

PSD-UNPR-PC: 41

PNL: 14

PDL: 10

RMDSZ: 7

PMP: 6

CURS

A CURS közvélemény-kutató urnazáráskor közölt exit poll adatai a következők:

PSD-UNPR-PC: 41,01

PNL: 14,92

PDL: 11,82

RMDSZ: 7,1

PMP: 6,7

A felmérések 4 és 6 százalék közötti eredményt jósolnak Mircea Diaconu független jelöltnek, aki így mandátumot nyert.

 

Kimaradt?