Behívó parancsot kaptak székelyföldi hadkötelesek

Csupán Parajdról és a hozzá tartozó falvakból ötven – zömében fiatal – férfi kapott behívó parancsot a Hargita megyei katonai központtól. Az értesítő levél szerint behívásuk célja a „katonai helyzetük tisztázása” – tudta meg a maszol.ro csütörtökön a község alpogármesterétől, Nyagrus Lászlótól.

A parancs szerint a címzetteknek jövő kedden reggel kell jelentkezniük a parajdi rendőrőrsön. „Éppen ma érdeklődtem meg a rendőrségen, hogy mi a behívó célja, mert az emberek meg vannak ijedve. Sokat nem tudtam meg. Csak annyit, hogy kedden a Hargita megyei katonai központ tisztjei várják majd a behívott férfiakat” – mondta az alpolgármester. Hozzátette, a rendőrségtől kapott információi szerint csak azok kaptak behívót, akik elvégezték már a sorkatonai szolgálatot, „tehát van katonakönyvük”.

A Facebookon terjedő információk szerint nem csak Parajdra, hanem Hargita megye több településére is küldött ki ugyanilyen behívó parancsokat a megyei katonai központ. A közösségi oldalon kering egy fénykép is az egyik értesítő levélről, melynek fejlécén ez áll: „a katonai helyzet tisztázását szolgáló behívó parancs”. A címzettnek május 21-én, szerdán kell jelentkeznie a székelykeresztúri rendőrségen, és 300-tól 500 lejig büntethető, ha nem tesz eleget a behívónak. 

A maszol.ro csütörtökön megkereste a Hargita megyei katonai központot ebben az ügyben, ám lapunkat a védelmi minisztérium sajtóosztályához irányították. Kerestük közben a Hargita megyei rendőrség szóvivőjét is, Gheorghe Filipet is, ám egyelőre nem tudtuk elérni.

„Ilyesmit nem lehet telefonon”

Constantin Spânu ezredes, a védelmi minisztérium szóvivője arra kért, fogalmazzuk meg elektronikus levélben kérdéseinket a behívókkal kapcsolatban, és válaszolni fognak. „Ilyen jellegű információkkal nem szolgálhatok telefonon” – érvelt a maszol.ro-nak szóvivő, aki még a behívók szétküldésére vonatkozó hírt sem kívánta szóban cáfolni vagy megerősíteni. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a védelmi minisztérium korábban, május elején már kiadott egy közleményt egy hasonló témával kapcsolatban.

Constantin Spânu a tárca május 2-i közleményére utalt. Ebben a védelmi minisztérium cáfolta azt a sajtótalálgatást, miszerint tartalékosok mozgósítására készülne az Ukrajnában kialakult helyzet miatt. Mint megírtuk, a hazai média Traian Băsescu államfőnek a tartalékosokkal kapcsolatos nyilatkozataiból és egy április végén megjelent miniszteri rendeletből arra következtetett, hogy "Románia háborúra készül". 

A minisztérium sajtóirodájának a következő kérdéseket tettük fel: mi a céljuk a katonai központoknak a behívók szétküldésével, kik kaptak ilyen behívó parancsot, illetve van-e a közük az ukrajnai válsághoz. A tárca szóvivője gyors választ ígért lapunknak.

Kapcsolódók

Kimaradt?