Smaranda Enache: állítsák vissza a monarchiát

Visszaállítaná a királyságot Romániában Smaranda Enache, a Pro Európa Liga társelnöke, aki úgy véli, hogy a politikai stabilitást és annak megőrzését, valamint az emberi jogok tiszteletben tartását egyedül a monarchia intézménye szavatolhatná.

Emlékeztetett arra, hogy a királyság visszaállításához nem kellene népszavazást sem tartani, hiszen annak idején, 1946-ban sem szerveztek népszavazást, amikor a királyi családot elűzték. Elégséges lenne, ha a parlament ezt megszavazná – hangsúlyozta Smaranda Enache szerdán Marosvásárhelyen.smaranda enache szept ae 06

„Nem tudok olyan személyiségről Romániában, aki alkalmas lenne az államelnöki tisztségre. Tudjuk, hogy valamennyi szóbajöhető elnökjelölt politizál, és valamely politikai párt tagja. A király ezen felül állna, és vissza tudná tartani a politikusokat is attól, hogy némelykor eldurvuljon az a harc, amit ők vívnak" – fogalmazott Enache.

Szerinte királlyal az ország élén nem kellene arról vitázni, hogy ki képviselje például Romániát Brüsszelben. „A király, a királyi család a demokratikusan gondolkodó európaiak közé tartozik, tud viselkedni, tudja, hogy adott helyzetekben hogyan kell köszönni, beszélni, vitatkozni, vagy csak egyszerűen megjelenni a választópolgárok előtt" – ecsetelte a PEL társelnöke.smaranda enache szept ae 05

Smaranda Enache hangsúlyozta, bár tud olyan egyesületekről, szövetségekről, amelyek királypártiságukkal határozzák meg önmagukat és a királyság visszaállításáért tevékenykednek, jómaga nem tartozik egyikbe sem. Mint mondta, csupán pragmatikus gondolkodása során jutott arra a következtetésre, hogy a monarchia lenne a legalkalmasabb arra, hogy az országot kivezesse a gazdasági, erkölcsi, politikai káoszból.

Kimaradt?