Politikai alku: kisebbségi törvény „két részletben”?

Különalkut kötöttek a nemzeti kisebbségek képviselői a kormányzó Szociál-Liberális Szövetséggel (USL) a kisebbségi törvényről. Eszerint a jogszabályt „két részletben" fogadná el a parlament.

Varga Attila RMDSZ-es képviselő, a tervezetet tárgyaló emberjogi bizottság tagja a maszol.ro-nak elmondta, a kisebbségek frakciója számára csupán a nemzeti kisebbségek szervezeteiről, illetve a kisebbségekkel foglalkozó kormányzati hatóságról szóló törvényfejezetek jelentik a prioritást. Ezért a kisebbségek frakciója azt szeretné, hogy a jelenlegi tervezetből kiemelnék, és különálló törvénybe foglalnák ezt a két fejezetet.

„A kisebbségek frakciójának, úgy tűnik, sikerült meggyőzni az USL-t arról, hogy támogassák ezt az új törvényt" – magyarázta a különalku lényegét Varga. Mint mondta, a kisebbségek elképzelése szerint oktatási és kulturális jogokat, illetve a kulturális autonómiát is tartalmazó eredeti jogszabályt csak a későbbiekben terjesztenék a parlament elé. „Magyarán kettéosztanák a tervezetet: előbb az egyik, utána a másik részét bocsátanánk szavazásra" – magyarázta.vargaa1

Nehéz helyzetben az RMDSZ

Varga Attila szerint ez a különalku nehéz helyzetbe állította az RMDSZ-t. „Mi meg tudjuk érteni, hogy a nemzeti kisebbségi szervezeteknek mások a prioritásaik, és mindig is szolidarizáltunk velük. Személyes véleményem azonban az, hogy az RMDSZ-nek nem szabad ezt a forgatókönyvet elfogadni" – jelentette ki. Tájékoztatása szerint ezen a héten tárgyalnak erről a kisebbségek frakciójával.

A politikus szerint az USL és a nemzeti kisebbségek különalkuja ellenére nincs garancia arra, hogy a kisebbségi törvényből kiragadott fejezeteket önálló jogszabály formájában elfogadja a parlament. „Arra meg végképp nem látok lehetőséget, hogy a törvény magvasabb részét második körben majd utólag elfogadják" – magyarázta.

Varga úgy véli: meg kell várni a parlamenti választásokat, s az új kormányzati többséggel kell majd egyeztetni az eredeti tervezet elfogadásáról.paun

Nicolae Păun önnálósult

A kisebbségi törvény tervezetét jelenleg a képviselőház emberjogi bizottsága tárgyalja. A vita már hónapokkal ezelőtt elakadt a kulturális autonómiáról szóló fejezetnél. Ennek ellenére a testület elnöke, Nicolae Păun roma képviselő a plénum elé küldte a tervezetről szóló jelentést.

A jelentésről kedden tárgyalt a képviselőház, a honatyák pedig úgy döntöttek, hogy visszaküldik az emberjogi bizottsághoz. „Nem is tehettünk másként, hiszen a jelentést nem szavazta meg a bizottság. Nicolae Păun fogta magát, és tudtunk nélkül továbbította a plénumnak. A jelentésbe belefoglalta azokat a fejezeteket, amelyeket már bizottsági szinten elfogadtunk, a többit pedig elutasítottnak tekintette" – tájékoztatott Varga Attila.

Nicolae Păun képviselőt lapunk egyelőre nem tudta elérni.

Cikkünk frissül.

Kimaradt?