Szili a választhatóság jogát is megadná a határon túliaknak

A mai magyar kormány nemzetpolitikáját a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma által elvégzett munka alapozta meg - jelentette ki egy kedd esti kolozsvári fórumon Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnöke, a Nemzeti Összetartozás Bizottság alelnöke, az Autonómia albizottság elnöke.

Szili Katalin a lutheránus püspökség Járosi Andor Keresztyén Kulturális Műhelyének meghívottjaként a Nemzetpolitika: nemzet és politika címmel tartott előadást, majd válaszolt a moderátor és a hallgatóság kérdéseire. Úgy értékelte, hogy a magyar nemzetpolitika Magyarország, majd Románia EU-csatlakozása által kaphatott volna nagy lendületet, ám a 2004-es magyar csatlakozást rövid időn belül az állampolgárság határon túli kiterjesztéséről szóló népszavazás követte, amely törést okozott.

"Kinyílhatott volna számunkra a világ, de jött december 5., és visszavetette a lehetőséget" - fogalmazott a volt házelnök.szili

"El kellett volna ismernünk, hogy hibáztunk"

Szili Katalin felidézte: 2009. december 5-én azt javasolta a Magyar Szocialista Párt választmányi ülésén: a népszavazás ötéves évfordulóján a párt nyilvánosan ismerje el, hogy hibázott az állampolgárság kérdésében, de kezdeményezése nem járt sikerrel. A volt házelnök elmondta, mindig úgy tekintette, az állampolgársághoz hozzátartozik a választójog. Hozzátette, ha rajta múlott volna, a határon túli magyaroknak biztosított választójog szélesebb körű lenne, mint amit a parlamenti többség megszavazott.

Nemcsak azt tenné lehetővé, hogy a határon túli magyar állampolgárok a magyarországi pártokra szavazzanak, hanem azt is, hogy ők maguk is bekerüljenek az Országgyűlésbe. A választáshoz a választhatóság is hozzátartozik - jelentette ki a politikus.

A jelenlegi magyarországi helyzetet értékelvén elmondta: maga is úgy látta, hogy a rendszerváltozás után meghonosodott neoliberális gazdaságpolitika korrekcióra szorul, de a Fidesz által elvégzett korrekció nem a kívánt irányba mutatott.

"Más irányt adtam volna a korrekciónak. Erőteljesebben képviseltem volna a társadalom alsó szegmenseinek a felemelését" - jelentette ki a volt házelnök.

Kimaradt?