A háromszéki önkormányzat is belép az SZNT luxemburgi perébe

Kovászna megye önkormányzata is kéri belépését abba a perbe, amelyet Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke és Dabis Attila, az SZNT külügyi titkára indított az Európai Unió luxemburgi bíróságán az Európai Bizottság ellen. Az SZNT képviselői azt kifogásolták, hogy a bizottság elutasította a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezésük bejegyzését.

A Kovászna megyei tanács csütörtöki ülésén eldőlt: perbe szállnak annak érdekében, hogy az Európai Unió fogadjon el olyan szabályozást, amely szavatolja az olyan különleges társadalmi háttérrel rendelkező régiók jogait, amilyent Székelyföld is jelent.

Tamás Sándor tanácselnök leszögezte: számos fórumon jelezték már, hogy a fejlesztési régiók határait ésszerűtlenül, kontraproduktív módon húzták meg Romániában. A környező gazdagabb megyék visszafogják Székelyföld fejlődési potenciálját. Kovászna megyébe kevesebb fejlesztésre szánt támogatás érkezik, azért mert Brassó, Fehér és Szeben megyék, amelyeknek eleve nagyobb a GDP-je, elszívják a lehetőségeket.

Az RMDSZ a parlamentben iktatott egy törvénytervezetet az ország regionális átszervezéséről. Tavaly három megyei tanács is kezdeményezett referendumot ez ügyben, azonban a prefektusok ezt megtámadták, az igazságszolgáltatás pedig elkaszálta a tervezeteket, mutatott rá tamás Sándor.

Hozzátette: a fejlesztési régiók jelenlegi kialakítása ütközik az európai irányelvekkel, hiszen ahelyett, hogy az egyes megyék között csökkentené a GDP eltérést, tovább növelte azt. A háromszéki tanácselnök szerint „Székelyföld magyar és román lakóinak érdekét kell szem előtt tartva elfogadhatatlan, hogy amíg más, gazdasági értelemben fejlettebb megyék fejlődnek, mi lemaradunk”.

Emlékeztetett, hogy tavaly több magánszemély európai polgári kezdeményezést nyújtott be a „Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért” címen az Európai Bizottsághoz, amelynek célja, hogy a nemzeti, nyelvi régiók sajátos védelemmel rendelkezzenek az Európai Unióban.

Az európai testület elutasította a kezdeményezést, arra hivatkozva, hogy erről a kérdésről az Európai Bizottság nem dönthet, mert nem tartozik a hatáskörébe. A döntés ellen fellebbezett a Székely Nemzeti Tanács.  A csütörtöki tanácsülésen a háromszéki önkormányzat úgy döntött, beszáll a perbe, amelyben Tamás Sándor képviseli majd Kovászna megye álláspontját.

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?