Az RMDSZ az EPP-kongresszus megszervezésére készül

Az RMDSZ az egyik házigazdája az Európai Néppárt (EPP) soron következő kongresszusának, amelyet október 17-18-án rendeznek meg Bukarestben – jelentette ki Kelemen Hunor szövetségi elnök kedden Bukarestben, a Külügyi Tanács ülésén.

Az RMDSZ sajtóirodájának tájékoztatása szerint az ülésen részt vett Borbély László politikai alelnök, Frunda György szenátor, Winkler Gyula EP-képviselő, Korodi Attila parlamenti képviselő, valamint Kelemen Kálmán, a Kereszténydemokrata Platform elnöke.

Kelemen elmondta, a Néppárt 20 év után először módosítja alap-programját, és az RMDSZ-nek most lehetősége van beleszólni ezekbe a döntésekbe és hangsúlyosabban megjeleníteni a nemzeti kisebbségek problematikáját a nemzetközi politikai közvélemény előtt.2EPP-LOGO-72dpi-RGB-english

„Az Európai Unió és az európai parlamenti pártok a nemzeti kisebbségek ügyében rendkívül visszafogottak, legyen szó akár őshonos, akár betelepedett kisebbségről. Éppen ezért nagyon fontosnak tartjuk a folyamatos tájékoztatást, hogy minél több fórumon ismertessük helyzetünket. A néppárti kongresszus is jó alkalmat teremt arra, hogy felmutassuk egy másfél milliós közösség érdekérvényesítő képességét" – hangsúlyozta a szövetségi elnök.

Ismertették a polgári kezdeményezést

Winkler Gyula EP-képviselő az ülésen ismertette az európai polgári kezdeményezést, amelyet ez év februárjában az RMDSZ képviselői a FUEN-el közösen felvállaltak, és amellyel élni kívánnak. A kezdeményezés eszközével bármely európai uniós állampolgár élhet, és amennyiben egy adott témában több országban összegyűjt egy millió aláírást, a kezdeményezést az Európai Parlament bizottsága véleményezi és napirendre is tűzheti.

„A polgári kezdeményezés egy olyan eszköz az erdélyi magyarság kezében, amely lehetőséget teremt számunkra arra, hogy kisebbségi kérdéseket is hangsúlyosan tematizálhassunk Európa-szerte és az Európai Unió legfőbb döntéshozó testületében, az Európai Parlamentben. Az RMDSZ élni kíván ezzel a lehetőséggel, és szakértőink egyeztetnek a többi európai ország kisebbségi szervezeteinek képviselőivel is, csakúgy mint a FUEN-el a közös fellépés érdekében" – mondta el Borbély László politikai alelnök.

Kimaradt?