Portugáliától vásárol F16-osokat a román hadsereg

Kilenc darab F16-os harci repülőgépeket vásárolna Portugáliától a román hadsereg – közölte a román közszolgálati televízióban Ştefan Dănilă tábornok.

A vezérkari főnök tájékoztatása szerint gépek beszerzése, a pilóták kiképzése, a leszállópályák korszerűsítése mintegy 500 millió dollárba kerülne. A védelmi minisztérium szakemberei szerint azonban ez jó üzletnek ígérkezik, mert évi 200 óra levegőben töltött órával számolva az F16-osok legalább húsz évig bevethetők lesznek különböző küldetésekbe.f-16-falcon-wallpaper-6-11193

A román hadsereg szakemberi a nyár folyamán szemrevételezték az eladásra kínált portugál F16-osokat, és kielégítőnek találták a használt gépek műszaki állapotát.
Mit ismert, a román légierő felszereltsége meglehetősen elavult: a jelenleg üzemelő MiG-ek néhány éven belül a földre kényszerülnek, ezért nem húzhatják túl sokáig a típusváltást.

Korábban volt szó arról is, hogy Románia Hollandiától szerezzen be harci gépeket, azonban ez már csak azért sem történhet, mivel a hollandok már túladtak a létszámon felüli gépeiken.f16-formation-01

Kimaradt?