Nincs fennakadás a romániai magyar külképviseleteken

A romániai külképviseleteken vasárnap helyi idő szerint 14 órakor a részvétel mindenütt meghaladta az ötven százalékot – írja az MTI.

A csíkszeredai főkonzulátuson 1002 magyarországi állandó lakóhellyel rendelkező állampolgár kérte előzőleg a külképviseleti névjegyzékbe vételét: közülük 14 óráig 550-en adták le szavazatukat - közölte az MTI-vel Zsigmond Barna főkonzul. Négyen nemzetiségi listára szavaztak: a főkonzul az esemény iránt érdeklődő román újságírók figyelmét is felhívta arra, hogy ezek a szavazólapok kétnyelvűek.

Kolozsváron - ahol 459 szavazót várnak a főkonzulátuson lévő szavazóhelyiségbe - 230-an voksoltak 14 óráig - közölte Magdó János főkonzul. A bukaresti magyar nagykövetségen 110 magyarországi lakos vétette magát fel a külképviseleti névjegyzékbe, kora délutánig 65-en adták le szavazatukat.

Mindhárom romániai külképviseleten zavartalanul zajlik a voksolás - közölte az MTI-vel Zákonyi Botond bukaresti magyar nagykövet. Arra kérdésre, érkezett-e az utóbbi hetekben bármilyen jelzés, esetleg rosszallás a román hatóságok részéről, a nagykövet elmondta: a román fél mindössze információt kért arról, hogyan szervezte meg Magyarország a levélben szavazást a Romániában élő magyar állampolgárok számára.

A külképviseletek vezetői elmondták: mindenütt folyamatosan érkeznek még levélszavazatok is a külhoni magyar állampolgároktól. Csíkszeredában vették át a legtöbb külhoni voksot: több mint 60 ezer választási levélcsomagot a székelyföldi magyar főkonzulátuson adtak le, és a külképviseletek vasárnap is átveszik még a levélszavazatokat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?