Kihallgatták a trikolórral pózoló román fiú fenyegetőit

Hat háromszéki fiatalt vizsgál a rendőrség, mivel Facebookon megfenyegették a magyar nemzeti ünnepen román trikolórral pózoló sepsiszentgyörgyi fiút. Mint arról beszámoltunk, két hete tett panaszt az a román diák, aki március 15-én, Sepsiszentgyörgyön román trikolórral pózolt, miközben a háttérben a magyarok ünnepeltek.

A fotót megosztotta a Facebookon, ami hatalmas vitát váltott ki a közösségi oldalon, a román fiú több száz bátorító üzenetet és halálos fenyegetést is kapott. Több magyar kommentelő veréssel fenyegette meg a román tinédzsert.

Kovászna megye rendőrparancsnoka, Ion Popa keddi sajtótájékoztatóján elmondta: a számítógépek IP címe alapján azonosították a hat fenyegetőt. A 15 és 21 év közti fiatalokat kihallgatták, mindannyian elismerték tettüket, mutatott rá a rendőrparancsnok. Hozzátette: a nyomozati anyagot az ügyészségre továbbították, az dönt majd a vádemelésről. A fenyegetőzők törvény szerint három hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetéssel vagy pénzbírsággal sújthatóak.

A háromszéki román sajtó „Sabina-effektusnak” nevezi az ügyet, arra utalva, hogy egy évvel ezelőtt, a kovásznai Körösi Csoma Sándor iskola egyik diáklánya, román nemzeti színű fejpántot viselve provokált országos botrányt. Ion Popa rendőrparancsnok ennek kapcsán kifejtette: a kovásznai diáklányt is halálosan megfenyegették a Facebook közöségi portálon, a rendőrség azonosította is a Magyarországon élő fenyegetőt. Mindkét esetet az ügyészség vizsgálja tovább.

Kapcsolódók

Kimaradt?