Négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Codruț Șereșt

Négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték első fokon Codruț Șereș volt gazdasági minisztert, akit hivatali hatalommal való visszaélésben való bűnrészesség miatt talált vétkesnek a legfelső bíróság.

Az ítélet nem jogerős. A legfelső bíróság ugyanakkor felmentette a volt tárcavezetőt bűnszövetkezet létrehozásának vádja alól. Șereș 2004 és 2006 között volt gazdasági miniszter a Călin Popescu Tăriceanu vezette kormányban a Konzervatív Párt (PC) képviseletében.

A volt miniszter ellen 2011-ben emeltek vádat. Azzal vádolták, hogy a Hidroelectrica áramtermelő vállalatnak a vezetői által 2002 és 2004 között elkövetett törvénytelenségei fölött szemet hunyt, és a minisztérium ellenőrzési testülete által megállapított rendellenességeket megpróbálta módosítani, eltussolni.

Az ügyészek szerint az állami tulajdonban lévő Hidroelectrica volt vezetői előnytelen árameladási szerződéseket kötöttek a vállalat számára, de a más termelőktől vásárolt energia is olyan feltételek mellett történt, hogy jelentős kárt okoztak a vállalatnak és a románállamnak. Emiatt egy ideig a Hidroelectrica képtelen volt elegendő tartalék energiát biztosítani, ami Románia energiaellátási rendszerének biztonságos működtetéséhez lett volna szükséges. 

A hétfői ítélet szerint a Hidroelectrica három volt vezetője öt év letöltendő börtönbüntetést kapott, egy negyediket négy év szabadságvesztésre ítéltek, míg másik kettőt négy év felfüggesztett börtönbüntetésre.
 

Kimaradt?