Megkönnyítenék az állami kitüntetések visszavonását

Nagy többséggel elfogadta a szenátus kedden azt a törvénymódosítást, amelynek alapján megfoszthatják állami kitüntetésétől a román alkotmány egyes rendelkezéseit bíráló személyeket.

A Bogdan Diaconu szociáldemokrata képviselő által beterjesztett módosítás szerint meg lehet fosztani állami kitüntetésétől azt, aki az egységes és oszthatatlan román nemzetállamra, az államnyelvre vagy az ország területének elidegeníthetetlenségére vonatkozó alkotmányos előírást - szóban vagy cselekedetben - megsérti. Diaconu azt követően terjesztette be javaslatát, hogy Victor Ponta kormányfő tavaly Tőkés László állami kitüntetésének visszavonását kezdeményezte, alkotmánysértőnek nevezve az európai parlamenti képviselő nyilatkozatait.

Tőkés László a rendszerváltás elindításában játszott történelmi szerepéért kapta meg 2009-ben a Románia Csillaga érdemrendet. A kormányfő szerint Tőkés László megkérdőjelezte Románia egységes és oszthatatlan nemzetállam jellegét, amikor felvetette, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi" szerepet Erdély érdekében: Ponta erre hivatkozva az érdemrend visszavonását kérte Traian Băsescu államfőtől.

A hatályos törvény szerint az állami kitüntetést csak jogerősen szabadságvesztésre ítélt személyektől veheti vissza az államfő, vagy azoktól, akiket a kitüntetettek által megválasztott becsületbíróság méltatlannak talál az érdemrendre. A Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága novemberben méltatlannak minősítette Tőkés Lászlót a kitüntetésre, de az EP-képviselő beperelte a szerinte szabálytalanul eljáró testületet. Az államfő azt mondta: nem adhat ki rendeletet Tőkés érdemrendjének visszavonásáról, amíg nem születik jogerős határozat a perben.

Diaconu törvénymódosítási javaslata lehetővé tenné, hogy ne csak a börtönbüntetésre ítélt, hanem az alkotmányt bíráló személyektől is visszavonják az állami kitüntetést, anélkül, hogy ehhez szükség lenne az érdemrend etikai testületének elmarasztalására. A kormány támogatását élvező tervezetet csak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nyolctagú frakciója utasította el. A három tartózkodás mellett, 91 vokssal elfogadott törvénytervezetről a képviselőháznak is szavaznia kell még.

Kapcsolódók

Kimaradt?