Băsescu a NATO-erők átcsoportosítását szorgalmazza

A NATO-erők átcsoportosítását szorgalmazta Traian Băsescu államfő hétfőn az utóbbi hónapok orosz katonai tevékenységére hivatkozva - közölte a Mediafax hírügynökség.

A hágai kétnapos nukleáris csúcstalálkozóra induló Băsescu elutazása előtt a repülőtéren azt mondta: az összejövetel jó alkalmat jelent számára, hogy a térségben kialakult helyzetről tájékoztassa  a hágai csúcson résztvevő állam- és kormányfőket.

Az átcsoportosítást Philip Breedlove amerikai tábornok, az atlanti szövetség európai erőinek és az Európában állomásozó amerikai erőknek a főparancsnoka is szükségesnek nevezte egy vasárnapi nyilatkozatában. A főparancsnok szerint meg kell erősíteni a NATO reakcióképességét olyan körülmények között, amikor fennáll a kockázata az orosz beavatkozásnak a Moldovai Köztársaság többségében orosz ajkú, szakadár Dnyeszter menti területén - közölte a Mediafax.

Pénteki bukaresti találkozójukon Románia és Lengyelország védelmi miniszterei is nagyobb NATO-jelenlétet szorgalmaztak Kelet-Európában, arra hivatkozva, hogy új katonai-politikai helyzet alakult ki az ukrán-orosz konfliktus miatt.

Nuland: megvédünk, ha baj van

Az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettese hétfőn videóüzenetet tett közzé abból az alkalomból, hogy Románia tíz éve tagja a NATO-nak. Victoria Nuland az üzenetben emlékeztet a NATO-egyezmény ötödik cikkelyére, amely szerint a katonai szövetség kész megvédeni a tagállamait fegyveres konfliktus esetén.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=4LPjRJgApwA

„Megerősítem, hogy az Egyesült Államok kész betartani ezt a kötelezettségét” – fogalmazott az üzenetben az államtitkár-helyettes.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?