A kolozsváriak fittyet hánytak az Új Jobboldalra

A román nacionalisták provokálása ellenére méltóságteljes, békés március 15-i ünneplésben volt része a kolozsvári magyarságnak szombaton délután. A város és a megye vezetősége, Victor Ponta miniszterelnök levele ugyanakkor biztosította a román-magyar párbeszéd higgadtságát.

Tizenkettőkor már összegyűlt az a több tucat Új Jobboldal (Noua Dreaptă) tag és szimpatizáns a Széchenyi téren (Mihai Viteazul), hogy aztán a főtér mellett, a Bocskai tér (Avram Iancu) felé haladva három-négy betanult szöveget ismételgessenek. Többek között abbéli büszkeségükre hívták fel figyelmet, hogy románok, hogy román földön élnek, ugyanakkor rendszeresen visszatértek arra, hogy Kovászna és Hargita megyék szintén román területnek számítanak. Azt is skandálták: ők mind Avram Iancuk.

A forgatókönyv szerencsére nem adta, hogy a marsoló román szélsőségek és az ünneplő magyar tömeg találkozzanak, ennek ellenére az egy órakor végződő miséről, a Szent Mihály templomból kiáramlók hét-nyolc román  fiatal bekiabálásával szembesülhettek, akik az Új Jobboldal szlogenjeit „vágták a fejükhöz”. Az esetre a sajtó kíváncsi volt, a rendfenntartókat – a maszol.ro tudósítója legalábbis – nem látta intézkedni.

A Biasini-szállodánál tartott beszédeket Máté András Levente, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke kezdte meg, azt hangsúlyozva, ez az az ünnep, amellyel a legtöbb korosztály, társadalmi réteg azonosulni tud. Magdó János főkonzul Orbán Viktor miniszterelnök levelét tolmácsolta, aki többek között a magyarországi választások fontosságára hívta fel a figyelmet. Magdó saját beszédében arról szólt, ki kell törni az előítéletek világából.

Gheorghe Vuşcan Kolozs megye prefektusa Victor Ponta miniszterelnök levelét olvasta fel. Emil Boc magyarul köszönt, a „jó napot kívánok” elsöprő sikert aratott, Kolozsvár polgármestere alig tudta folytatni beszédét.  Boc elmondta, tíz éve románok és magyarok együtt dolgoznak azon, hogy helyreállítsák a normalitást a városban, ez pedig optimizmust ad a jövőt illetően. Kiemelte, a demokráciát védeni mindannyiunk közös érdeke.

Kimaradt?