Háborús költségvetést kell kidolgozniuk a megyéknek

Március 15-i határidővel kell kidolgozniuk a megyei pénzügyi igazgatóságoknak a megyéjük háborús költségvetését – erről írásos értesítést kaptak az elmúlt hét folyamán. Ilyen típusú akcióra négyévenként kerül sor – magyarázta Cristian Marin, a Pénzügyminisztérium kommunikációs osztályának vezetője.

Hozzátette, semmiféle költségvetési átrendezésről nincs szó. Ez csupán egy megszokott pénzügyi gyakorlat, amelynek minden negyedik évben meg kell történnie, a mostani intézkedésenek pedig semmi köze nincs az ukrajnai válsághoz.

A szóvivő tájékoztatása szerint a pénzügyminiszter legutóbb 2004-ben utasította a megyei igazgatóságokat, hogy készítsenek háborús költségvetést a fegyveres konfliktus esetén szükséges lépések átláthatósága érdekében. A Hotnews szerint ezen a héten két Ukrajnához közeli megye, Botoșani és Suceava, illetve Argeș megyei önkormányzata kapott minisztériumi felszólítást háborús költségvetés kidolgozására, Konstanca és Giurgiu megyében nem is hallottak ilyesmiről.

A közeljövőben Suceava megye napirendre hozza a háborús mozgósítási terveit és jóváhagy egy háborús költségvetést, amelyet szükség esetén használni lehet – nyilatkozta a sajtónak Cătălin Nechifor, a Suceava megyei tanácselnök és hozzátette, minden román állampolgárnak joga van a védelemhez, ezért fontosak a háborús előkészületek.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?