Orban a hollandiai választásokról: sokat rajtunk nem segít

Leonard Orban tárcavezető szerint Hollandiának az új hágai parlament megalakulása után is fenntartásai lesznek Románia schengeni csatlakozásával kapcsolatban. Az európai ügyek minisztere csütörtökön a hollandiai választások eredményét kommentálta a RFI-nek.

A tárcavezető arra a hírre reagált, hogy a választásokon erősen visszaesett viszont az EU-ból való kilépést követelő és a román csatlakozást hevesen ellenző szélsőjobboldal. Az iszlám- és idegengyűlölő Geert Wilders Szabadságpártja (PVV), amely idén áprilisig kívülről támogatta a jobbközép kormánykoalíciót, a becslések szerint az eddigi 24 helyett csak 13 képviselői helyhez jutott.orban

Orban szkepticizmusát azzal magyarázta, hogy Hollandiában rendszerint elhúzódik a választások utáni új kormány megalakulása. A miniszter azt sem tartotta kizártnak, hogy a kormány megalakításához ismét szükség lesz Wildersék külső parlamenti támogatására.

Orban elismerte, nem fűz túlságosan sok reményt az EU Bel- és igazságügyi tanácsának október 5-i üléséhez, amelynek napirendjén Románia schengeni csatlakozása szerepel. Nem tarja azonban teljesen kizártnak, hogy a tagállamok mindegyike egyetértsen majd az ország legalább kétlépcsős csatlakozásával.

Kimaradt?