Toró T. Tibor: vasárnapig még megegyezhetnénk

Vasárnapig egyezhetnek meg az erdélyi magyar pártok arról, hogy együtt szálljanak versenybe a decemberi parlamenti választásokon - hívta fel a figyelmet a választási menetrend határidejére Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke.

Toró: sürget a határidő

Toró T. Tibor egy csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatón elmondta: ha az erdélyi magyar politikai szervezetek a vasárnapi jogvesztő határidő előtt nem jegyeztetik be a koalíciós megállapodásukat, a decemberi parlamenti választásokon már csak külön-külön vehetnek részt. Tájékoztatása szerint a kormány által elfogadott választási menetrendben rögzített jogvesztő határidő új elem a választások menetében, mely meghatározza a pártok és pártszövetségek stratégiáját.toro t tibor

Az EMNP országos elnöksége a szerdai kolozsvári ülésén ismételten leszögezte, készen áll arra, hogy az elkövetkező napokban tárgyalóasztalhoz üljön az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt (MPP) vezetőivel egy választási koalíció megkötéséről. "Az erdélyi magyar közösség elvárja, hogy szervezetei a fontos kérdésekben közösen lépjenek fel" - jelentette ki Toró.

"Az RMDSZ-ben kardcsörtetéssel zárták ki az együttműködés lehetőségét. Tudomásul vesszük, de reméljük, hogy a következő napokban ez még megváltozhat" - tette hozzá. Nyomatékosította, a magyar közösség akkor nyerhet számarányán felüli parlamenti képviseletet, ha szervezetei közösen lépnek fel.

Toró úgy vélte, valótlanságot állítanak az RMDSZ vezetői, amikor azt emlegetik, hogy a pártkoalíciók számára megszabott választási küszöb egy magyar koalíció számára teljesíthetetlen. A törvény szövegét felolvasva jelentette ki: az alternatív választási küszöb - három szenátori és hat képviselői mandátum elnyerése - a választási koalíciókra is vonatkozik.

Hozzátette, a Magyar Polgári Pártnak is szól az összefogási felhívás. Megjegyezte azonban, azt érzékeli, hogy az MPP is halogatja az összefogáshoz szükséges döntések meghozatalát.

Kelemen: nyitottak a kapuk a szövetségben

Az RMDSZ vezető politikusai az elmúlt hetekben több alkalommal is azt nyilatkozták, hogy az EMNP által szorgalmazott összefogást csak a szövetségben belül tartják megvalósíthatónak.

Kelemen Hunor a maszol.ro-nak adott korábbi interjúban a választások előtti összefogásról kijelentette: nyitott bármilyen kezdeményezésre, ami szövetségen belül történik. „Ami az RMDSZ-en belül történik, és aki ezért tenni akar, az előtt nyitva állnak a kapuk a szövetségben. A szövetségben mindenkinek van helye" – fogalmazott Kelemen Hunor.kelemen

A politikus szerint azonban cinizmus, rossz ízű vicc új egységről beszélni azoknak, akik tegnapelőtt még az RMDSZ-ben voltak, majd kiszálltak, és 14 százalékos támogatottságuk van az erdélyi magyarság körében a szövetség 86 százalékához képest. „Az EMNP jelen pillanatban akkor jut mandátumokhoz, ha az RMDSZ beviszi őket a hátán a parlamentbe" – emlékeztetett Kelemen.

A szövetségi elnök kijelentette: maga is a párbeszéd híve, bármikor le tud ülni a másik két politikai szervezet vezetőjével tárgyalni. „Ám a negatív önkormányzati választási kampány után nem látom azt, hogy a közösségünkben hirtelen más opciók felmerülhetnének" – tette hozzá.

Kovács: nálunk bárki megméretkezhetkovacs

Kovács Péter a maszo.ro-nak korábban szintén arról beszélt, hogy az RMDSZ csak a szövetségen belül tudja elképzelni az együttműködést az EMNP-vel és az MPP-vel. „Elmondtuk, hogy szeptember 8. és október 5. között bárki jöhet és megméretkezhet az RMDSZ belső testületeiben. Ha az illető személy megnyeri a rangsorolást, hátterétől függetlenül a jelöltünk lesz. Ezt nevezem én összefogásnak" – fogalmazott a főtitkár.

Borbély: önállóan indulunk

Az RMDSZ politikai alelnöke, Borbély László egy héttel ezelőtt sajtótájékoztatón jelentette be, hogy nem köt egyezséget egyik magyar párttal sem az RMDSZ.borbely

A politikus emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ megnyerte az önkormányzati választásokat, bebizonyította, hogy élvezi a magyarság bizalmát. „Mi készülünk a parlamenti választásokra, nem fogunk közös listán indulni senkivel, hiszen mi a magyarsággal kötünk szövetséget" – hangsúlyozta.

Az RMDSZ politikai alelnöke szerint az EMNP és az MPP bebizonyította, hogy „egyszerűen nem képesek partneri kapcsolatra", és ez a helyhatósági választások kampányában is érzékelhető volt. Másrészt szerint nincs szükség olyan szövetségesekre, akik, miután RMDSZ-listára felkerültek, másnap kilépnének.

Kimaradt?