Román-francia egyezmény a romák hazaköltöztetéséről

A Franciaországból hazatérő romániai romák társadalmi beilleszkedésének támogatásáról írtak alá kétéves keretegyezményt szerdán Bukarestben a francia és román szakminisztériumok vezetői.vst-5625

A keretegyezmény részeként a francia bevándorlási hivatal - kísérleti jelleggel - magára vállalja 80 Franciaországban élő roma család hazaköltözésének költségeit és saját vállalkozás elindításában is segíti őket. A projekthez egy oktatási program is társul. A francia hatóságok a repülőjegyek mellett a csomagok szállítását fizetik: felnőttenként 40 kilogrammos, gyermekenként pedig 10 kilogrammos többletsúlyig. A román fél alapos szociális vizsgálatot készít a hazatérők környezetéről és gondoskodik gyermekeik iskoláztatásáról.

A dokumentumot Manuel Valls francia belügyminiszter és Bernard Cazeneuve, európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter, román részről pedig Mircea Duşa belügyminiszter és Mariana Câmpeanu munkaügyi miniszter írta alá Victor Ponta kormányfő jelenlétében.

Valls leszögezte: Franciaország folytatja az illegális roma táborok felszámolását, lakóikat pedig "kényszerítve vagy segítve" származási országukba irányítja.

Victor Ponta azt ígérte, kormánya vállalja a felelősség rá eső részét a romák helyzetének rendezésében, de igazi megoldást csak az hozhat, ha a roma gyerekek iskolába fognak járni és a közösség tagjainak lesz Romániában munkahelye.

A Bukarestben tárgyaló két francia minisztert Traian Băsescu államfő is fogadta. Az elnök leszögezte: Bukarest nyitott az együttműködésre a romák ügyében, beleértve a román rendőrök visszaküldését Franciaországba, de nem érthet egyet azzal a megközelítéssel, miszerint Románia felelős a roma etnikumú népesség elüldözéséért, amely kénytelen emiatt Franciaországba menekülni. "Szeretném ha tudnák: Románia egyetlen állampolgárát sem üldözi el" - mondta Băsescu.

A francia miniszterek látogatása idején roma jogvédő szervezetek felhívására mintegy kétszáz személy tüntetett a kormányépület, majd az elnöki hivatal előtt. Szószólóik szerint a román hatóságok érzéketlenek a romák szociális gondjai iránt és csak akkor foglalkoznak velük, amikor valaki "rángatja a kabátujjukat".

A Romani CRISS nevű civil szervezet szerdán nyílt levélben szólította fel Valls-t: hagyjon fel a "kollektív kiutasítással és diszkriminációval" és tartsa tiszteletben a romák emberi jogait.

A francia miniszterek romániai látogatását Francois Hollande köztársasági elnök jelentette be vasárnap, jelezve, hogy Franciaország a "gyökerénél" próbál megoldást találni a roma bevándorlók problémájára.

"Nem fogadhatjuk el, hogy ezt a közösséget elüldözzék országukból és Franciaországban keressenek menedéket" - jelentette ki a francia elnök.
Manuel Valls romániai útja előtt egy televíziós műsorban úgy nyilatkozott: "Franciaország nem tudja befogadni a világ és Európa minden nyomorát". Hozzátette: azt tervezik, hogy szeptember végéig hétezer romániai és bulgáriai romát küldenek haza, segéllyel támogatva hazatérésüket.

Valls augusztusban azt mondta, nem érti, hogy a romák "származási országai" miért nem léptetnek életbe határozott társadalmi beilleszkedési programokat. A francia belügyminiszter korábban azzal vádolta Romániát és Bulgáriát, hogy évtizedek óta diszkriminálja "ezt a szegénység, munkanélküliség és írástudatlanság sújtotta népességet".

Romániában a legutóbbi népszámláláson 620 ezer ember vallotta magát romának, számukat azonban a hatóságok több mint kétmillióra becsülik.

Kimaradt?