Hétfőn várható döntés a székely felvonulás ügyében

Hétfőre halasztotta a marosvásárhelyi törvényszék a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) március 10-i meneteléssel kapcsolatos fellebbezésének elbírálását. Az óvásban Kincses Előd ügyvéd azt kérte a bírótól, semmisítse meg a Székely Szabadság Napjára tervezett felvonulást megtiltó polgármesteri utasítást.

A döntés elmaradt, ugyanis a polgármesteri hivatal képviselő Valentin Bretfelean, a közösségi rendőrség parancsnoka egy olyan felvételt adott át a bírónak, amely állítólag a tavalyi felvonulás irredenta, uszító jellegét bizonyítja. A parancsnok bizonyítékként átadta a bírónak az idei rendezvény szórólapjait is.

Az SZNT elnöke, Izsák Balázs a sajtónak elmondta, irrelevánsnak tatja, hogy a tavalyi eseményeket bizonyítékként használják. A szórólapokkal kapcsolatban kifejtette, nem találhatott azokon semmi kifogásolnivalót a rendőrfőnök, hiszen ezek a március 10-i megemlékezésre mozgósítják az embereket.

„A polgármester letett egy jó néhány oldalas válasziratot, mindenféle kifogásokkal próbálva megakadályozni azt, hogy megszülethessen a döntés” – fogalmazott Kincses Előd. Az ügyvéd szerint a kifogások megalapozatlanok, a kérdés az, hogy egy ilyen közigazgatási határozatot elnöki rendelvénnyel milyen mélységig lehet módosítani.

„Ha történetesen így marad a határozat, az a harmincezer ember, aki össze fog gyűlni a székely vértanúk emlékművénél, nem tud onnan helikopterrel távozni és elképzelhetetlen, hogy úgy menjen haza, hogy ne vonuljon végig a főtéren. Akkor hogyan lehet megállapítani, hogy azok az emberek mennek, vagy menetelnek?” – hívta fel a figyelmet a jogi képviselő, aki szerint egy vészhelyzet elhárításáról van szó, mert felmerül a kérdés, hogy ki fogja biztosítani a nyugalmat.

Kapcsolódók

Kimaradt?