Mircea Dumitru rektor: vissza kell vonni Ponta doktori címét

Levélben kéri fel a Bukaresti Egyetem az oktatási minisztériumot arra, hogy vegye tudomásul a Victor Ponta kormányfő elleni plágiumvádak bizonyítékait és „hozza meg a szükséges intézkedéseket" – közölte a Bukaresti Egyetem rektora a felsőoktatási intézmény szenátusi ülése után.

Az egyetem szenátusa szerdán a politikus plágiumügyéről tárgyalt. A testület azt vitatta meg, milyen lépéseket tegyenek azok után, hogy az etikai bizottsága megállapította: Victor Ponta 2003-ban tisztességtelen úton jutott hozzá a doktori címhez a felsőoktatási intézmény jogi karán.mircea-dumitru

Mircea Dumitru tájékoztatása szerint a törvény megakadályozza az egyetemet abban, hogy megvonja a doktori címet a miniszterelnöktől. Arra a jogszabályra hivatkozott, amelyre korábban Ecaterina Andronescu oktatási miniszter is. E törvény szerint közjogi méltóságok esetében az oktatási minisztériumnak alárendelt Országos Etikai Tanács (CNE) hivatott dönteni plágiumügyekben. Ez a testület pedig azt állapította meg, hogy Ponta nem plagizált a doktori dolgozatában.

„Mi nem vonhatjuk vissza a kormányfő titulusát, ám felkérhetjük arra az oktatási minisztériumot, hogy ezt megtegye" – számolt be a rektor a szenátus szerdai döntéséről.

Kimaradt?